divendres, 10 de desembre del 2021

Les cites dels llibres. "La Catedral de Girona. Una interpretació de Joaquim Nadal."


Aquests dies que totes les mirades observen l'il·luminat nou estel de la Torre de Maria de la Sagrada Família jo no puc evitar mirar la Catedral de Girona cada vegada que vaig al centre de la ciutat...

També vaig fixar-m'hi dies enrere, amb la Catedral de Girona, minuts abans de començar l'assemblea de l'AMPA de l'Institut Narcís Xifra i Masmitjà; bé, més que amb la Catedral amb aquest llibre sobre la Catedral de Girona que vaig trobar en una secció de la biblioteca de l'institut, reconvertida en aula.

El llibre és una minuciosa descripció de la magnànima seu gironina a càrrec de l'historiador i ex alcalde Joaquim Nadal Farreras, un llibre també coral amb la participació de documentalistes, arxivers, fotògrafs, dibuixants... El pròleg del llibre s'inicia amb una cita d'un altre il·lustre gironí:

"Jo mai no he vist enlloc del món cap escalinata tan colossal. És amplíssima, tota de pedra picada, amb balustrades artístiques, cada pom de les quals fóra càrrega feixuga per a un home valent, i amb grans replans, la major part dels quals domina les teulades de les cases veïnes. Sembla una obra feta per éssers més forts que els humans. L'esperit s'afadiga només de concebre l'intent de pujar-la."
Joaquim Ruyra. "La fi del món a Girona" (1919).
El llibre amb prou feines el vaig poder fullejar, que havia d'acabar d'enllestir els preparatius per l'assemblea, però segur que un altre dia, amb més temps, m'hi podré entretenir i seguir descobrint la història, secrets i tresors de la Catedral de Girona...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada