dijous, 23 de desembre del 2021

Amb una La Marató de TV3 no n'hi ha prou


Diumenge es va fer, finalment, La Marató de TV3 dedicada a la salut mental; dic finalment perquè aquest era, en principi, el tema de La Marató de TV3 de l'any passat, que com quasi tot de les nostres vides, també es va veure superat pel Covid-19!

Diumenge es va fer La Marató de TV3 dedicada a la salut mental i possiblement caldria fer-ne una altra tot seguit; no és que consideri que la recaptació va ser baixa, no és aquest el problema, sinó el destí dels diners; sens dubte els diners recaptats serviran per seguir investigant sobre la salut mental, però em temo que això no és, ni serà suficient per a resoldre els creixents problemes de salut mental que tenim, en general, la societat.

Caldria tornar a fer La Marató de TV3 sobre la salut mental, doncs, però no per a recaptar fons per a la investigació, sinó per a oferir a les persones que recorren a la xarxa pública de salut mental l'atenció i la teràpia que necessiten.

Fa dos mesos, al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental, Amnistia Internacional va denunciar que a Espanya "una Atenció Primària afeblida rep més d'un de cada quatre dels pacients per salut mental amb llista d'espera entre 15 i 90 dies". Aquest temps d'espera, per a moltes persones, és una eternitat!

Aquesta manca d'atenció és conseqüència de la manca de recursos que es destinen a l'atenció primària, també als serveis i recursos especialitzats, i aquí es produeix la paradoxa que tenim una bona xarxa de salut mental, amb molts serveis especialitzats de caràcter comunitari, fet que permet reduir les estades en hospitalització, però amb uns recursos poc finançats; i aquesta qüestió, és evident, s'ha vist agreujada per la pandèmia, que ha fet créixer els problemes de salut mental en general, i de forma particular en l'àmbit sanitari, entre d'altres.

Fins a tres mesos d'espera per a ser atès pel sistema públic per un problema de salut mental és massa espera i és evident que ens cal molt més que una segona Marató de TV3 per a començar a resoldre el problema.

Ara tothom sap que com a mínim una de quatre persones patirà, al llarg de la vida, algun problema de salut mental; ara que ho sabem, hauríem de vetllar, haurien de vetllar les administracions, per a dotar dels recursos necessaris la xarxa de salut mental per tal que aquestes persones puguin ser correctament ateses, ja que el missatge que donem s'assembla més a aquest: 1 de 4 persones patirà al llarg de la seva vida algun problema de salut mental i tardarà entre 15 i 90 dies a ser atès pel sistema públic de salut...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada