dimarts, 14 de desembre del 2021

La salut mental és femenina?


La pregunta, que no vol ser impertinent, me la faig cada vegada que veig, des de fa setmanes, l'anunci de la propera Marató de TV3, que enguany va sobre la salut mental.

La Marta, protagonista de l'anunci, és una dona que, sembla, té una depressió. L'anunci està bé perquè posa de relleu la necessitat de reconèixer quan hom no està bé, i la importància de posar-se en mans de professionals... Però amb aquest anunci, quan el veig, no puc evitar preguntar-me: on són els homes amb problemes de salut mental?

La cara de la protagonista de l'anunci és la cara que, fins que es celebri la Marató de TV3, aquests dies posem a la salut mental i indueix, entenc que no de forma expressa, a pensar que la salut mental és cosa de dones i no d'homes... Buf, em sembla que m'estic posant en un espinós jardí...

Perquè en l'anunci no veiem un home que no està bé? La salut mental també és masculina? Sense entrar ara en qüestions de gènere, m'he endinsat en informes, memòries i projectes d'administracions com la Generalitat de Catalunya o l'Ajuntament de Barcelona, o entitats com Salut Mental Catalunya cercant algunes dades, sempre més fredes que els relats, per veure què diuen en relació als homes i a les dones sobre els nostres problemes de salut mental.

Per exemple en l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA 2016) en la prevalença de patir ansietat o depressió les dones tenen, significativament, major probabilitat de patir-ne que els homes, essent els casos de els dones al voltant del 9% més que els homes.

Dades més recents, extretes del "Resum executiu dels principals resultats de l’ESCA del 2020", afirma que "el 10,6% de la població de 15 anys i més pateix depressió major o depressió major severa (7,4% dels homes i 13,7% de les dones)", és clar que també cal tenir present que, segons dades del mateix informe, "vuit de cada deu persones de 15 anys i més fan una valoració positiva del seu estat de salut (pitjor les dones 77,2% que els homes 83,6%)."

D'altra banda el "Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022" indica que segons "l’informe "La salut mental a Barcelona 2016" entre la població adulta de 18 a 64 anys el 16,3% dels homes i el 19,1% de les dones presenta mala salut mental."

Les xifres indiquen que en general els problemes de salut mental afecten a més dones que a homes, i aquesta afectació, a banda de quantitativa, també pot ser qualitativament més preocupant en els dones, que per raó de gènere ofereixen majors indicadors de vulnerabilitat.

En aquest sentit des de Salut Mental Catalunya, afirmen, en la relació del binomi Salut Mental - Gènere, que "El risc de patir violència de gènere es multiplica per 4 si ets una dona amb un problema de salut mental" i que "3 de cada 4 dones amb problemes de salut mental han patit violència en l’àmbit familiar i/o en parella, i més del 40% de les dones amb trastorn mental ha estat víctima de violència sexual."

Arribat a aquest punt em torno a fer la pregunta inicial: la salut mental és femenina? No, la salut mental no és només femenina, tot i que és evident que té una major incidència en les dones, i que cal desplegar encara un major ventall de recursos i suports, també en clau de gènere.

Però tot i les dades, tot i el factor de gènere, a l'anunci hi he trobar a faltar que algun home també hi posés cara; és clar que així és com us heu sentit, i encara sentiu les dones amb tanta invisibilitat...

Estic convençut, però, que a la Marató de TV3 sobre la Salut Mental les hi veurem totes, les cares, també cares d'homes amb problemes de salut mental...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada