dilluns, 1 d’abril del 2019

Institut Pere Farró i Llorella (de Sarrià de Ter)?


La pregunta, que alhora té voluntat de proposta, no és meva sinó, entre d'altres, del Consell de Redacció de la revista Parlem de Sarrià, que s'expressa, revista rere revista, en el seu editorial.

I en el darrer editorial, parlant sobre equipaments en general, i del nou institut de Sarrià de Ter en particular, deixa anar aquesta pregunta, entre d'altres: "De segur que tot aquest curs anirà curull de notícies sobre el nou institut.. Per cert, quin nom tindrà? IES Sarrià de Ter, IES Pla de l’Horta, IES Girona Nord, IES Pere  Farró?. A veure si en traiem  l’entrellat."

La setmana passada en el Consell Escolar Municipal de Sarrià de Ter, convocat finalment (i feliçment) després de més de dos anys de letargia, vaig plantejar la qüestió del nom del nou institut, denominat de moment com a Institut de Sarrià de Ter, posant sobre la taula el nom de Pere Farró i Llorella, recollint així la pregunta de la revista i, en qualsevol cas i més enllà de la sort del nom de l'institut, reivindicant la necessitat de recuperar, descobrir i reconèixer la seva figura.

D'en Pere Farró i Llorella me'n va parlar mesos enrere la sarrianenca Raimonda Coll Bonet, experta en història de l'art, coincidint amb la tornada a l'actualitat de l'artista Mela Mutermilch arran d'una exposició al Museu d'Art de Girona, amb qui Pere Farró i Llorella, coetani de l'admirat i reivindicat Fidel Aguilar, va mantenir una relació personal i artística. De fet la Raimonda té un article publicat ("Pere Farró, artista sarrianenc de l'època noucentista") al llibre "Sarrià de Ter, el paper de la història" (CCG Edicions, 2006), en el que relata breument la vida social i artística de Pere Farró i Llorella. També és d'interès l'article "Pere Farró i Llorella, el pintor", de Joan Barbarà al número 310 de la Revista de Girona.

Davant el meu suggeriment l'alcalde va remarcar que la seva prioritat és la promoció de noms de dones per a carrers i equipaments; és evident que també a Sarrià de Ter hi ha, en el nomenclàtor, un dèficit de noms de dones, i ben segur que la denominació del nou institut permetrà obrir el debat i les valorar les possibilitats...

Per part de la direcció del nou institut, van recordar que aquests solen ser processos que s'impulsen des del propi centre, i que generalment qui aprova el nom és el Consell Escolar del centre i posteriorment el beneeix el ple municipal.

Temps hi haurà per debatre-ho tot plegat, que en aquests casos la pressa és mala consellera. De moment el nou institut que es digui "de Sarrià de Ter", i que sigui el propi institut, amb tota la seva comunitat educativa, qui decideixi quan i com iniciar un procés participatiu i consultiu per donar-li un nom...

El de Pere Farró i Llorella tan sols serveix per obrir foc, per obrir el joc, però sobretot, aprofitant l'avinentesa, per començar a recordar-lo, recuperar-lo i reivindicar-lo més que no ho hem fet fins ara!

Per cert, a qui li correspongui de Sarrià de Ter, que sàpiga que el proper 22 de gener de 2020 serà el centenari de la seva defunció...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada