divendres, 12 d’abril del 2019

La frase cèlebre de la setmana, sobre els forats negres...


D'entre els molts misteris que encara amaga la ciència en general, i l'astronomia en particular, el dels forats negres n'és un, i no sé si ara deixarà de ser tant negre, i s'esclarirà una mica...

I si, en relació a l'astronomia, el meu gran misteri era (i és) com fer-li una foto mínimament digna a la lluna plena (mira que no hi ha maneres!), ara resulta que fins i tot li hem fet una foto a un forat negre!

La foto, borrosa com les meves a la lluna plena, representa una nova fita científica i, diuen, en certifica la seva existència. Més enllà de l'alegria inicial, d'altra banda comprensible, no sé si ens hauríem de preocupar donades les dimensions de tal fenomen (40 bilions de quilòmetres, és a dir, tres milions de vegades la mida de la Terra, amb una massa equivalent a més de sis milions de masses solars), que alguns han descrit com "un monstre còsmic"!

Tal vegada el nostre destí, ja no només com a humanitat, sinó com a planeta, és acabar engolits per un d'aquests forats negres... Al seu dia va dir Stephen Hawking que "per tant, d'alguna manera, tots estem condemnats. Fins i tot si ens mantenim allunyats dels forats negres".

Aquest que ara hem fotografiat el tenim a una distància de 50 milions d'anys llum de la Terra. Penso que de moment, pel que fa als forats negres, puc dormir tranquil... Ara per ara la principal amenaça sobre la humanitat i el nostre planeta som nosaltres mateixos, la pròpia espècie humana!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada