dimarts, 9 d’abril del 2019

"La p*** madre que ME/TE parió"


La polèmica, de nou, està servida! Arbitrar ("judicar, sentenciar, com a àrbitre") no sempre és senzill doncs l'àrbitre, com el jugador, no és infal·lible.

En la figura de l'àrbitre hi confiem el judici partint, a banda dels coneixements tècnics i del reglament per a la correcta interpretació, de la seva imparcialitat; és una figura imprescindible en el món de l'esport, una part inherent del joc, ja que a més actua com a notari. L'àrbitre, situat al bell mig de dos interessos, generalment té les de perdre, rep per dues bandes i el seu objectiu és, ,és enllà d'impartir justícia, no ser notícia!

L'expulsió del jugador de l'Atlético de Madrid Diego Costa, en el seu darrer partit contra el Barça, ha desfermat de nou la polèmica i sembla haver volgut instal·lar el debat en els pronoms personals, en si ell es va cagar en la seva mare o en la de l'àrbitre, en si va dir "La p*** madre que TE parió" o "La p*** madre que ME parió"!

És evident que aquesta expulsió no amaga un problema lingüístic, sinó d'actitud. De fet l'àrbitre, en l'acta del partit, va deixar constància de l'expulsió del jugador per dirigir-se a ell, de viva veu, en els següents termes (escrits, sí, en majúscules!): "¡¡ME CAGO EN TU PUTA MADRE!!, ¡¡ME CAGO EN TU PUTA MADRE!!" En l'acta arbitral no hi ha debat sobre els pronoms personals...

Tot i que ara és Diego Costa qui ens en fa parlar, el problema (d'actitud, no lingüístic!) no és només seu, sinó general del futbol, que, a diferència d'altres esports, segueix permetent actituds inadmissibles per part dels jugadors.

El futbol és dels esports en el que els jugadors menys respecte mostren, al llarg del partit, als àrbitres, fent de la protesta, en molts casos, part del joc, fins i tot de l'estratègia. En altres esports, com el bàsquet, el handbol o el tenis, la protesta airada contra l'àrbitre es talla més de soca rel, deixant-li clar al jugador que no pot dirigir-se a l'arbitre de males maneres, encara menys insultant-lo!

Fins i tot quan s'equivoca, sobretot quan s'equivoca, l'àrbitre es mereix el respecte de tothom, especialment dels jugadors, per més accelerades que tinguin les pulsacions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada