dilluns, 2 de maig del 2016

Dia del treball vs. dia de la mare


Aquest darrer primer de maig, dia del treball, va resultar ser també el primer diumenge del mes de maig i, per tant, el dia de la mare: una curiosa coincidència que, d'haver passat en alguna altra ocasió (segur que sí) no recordo haver-hi prestat atenció. Rumiant sobre aquests dos "dies" la meva percepció és que aquests darrers anys el dia del treball ha anat a menys i el dia de la mare ha anat a més.

Que el dia de la mare vagi a més s'explica sobretot per l'impacte publicitari que té, un impacte global que, com altres dies assenyalats (dia del pare, black friday...), ens convida a consumir per agrair a les mares la seva condició.

Menys m'explico que el dia del treball hagi anat a menys, sobretot perquè aquests darrers anys el treball, la feina, les condicions laborals precisament també han anat a menys (més temporalitat, més precarietat), però la indignació per aquest fet no s'expressa, com es feia anys enrere de forma més majoritària, el primer de maig!

La percepció s'apropa a la realitat o, si més no, a la realitat de les xarxes socials observant l'impacte de les etiquetes "#diadeltreball" i "#diadelamare" a Twitter, tal i com es pot veure als gràfics que comparteixo amb algunes dades comparatives:

Aquest passat 1 de maig hem piulat més sobre el dia de la mare que sobre el dia del treball, i les piulades han tingut també molt més ressò i impacte.

Però també observem altres diferències més qualitatives:

Homes i dones han piulat en la mateixa proporció sobre el dia de la mare, però en canvi 3 de cada 4 piulades sobre el dia del treball les han publicat homes i només 1 de cada 4 les han publicat dones

I també sorprèn que proporcionalment els usuaris d'Android copin més piulades (més del 50%) sobre el dia del treball que no sobre el dia de la mare (36%).

És a dir, el perfil de piulador del dia del treball és un home d'Android mentre que el del dia de la mare és un perfil més equitatiu pel que fa al gènere i al sistema operatiu.

No sé quan tornaran a coincidir en el mateix dia el dia de la mare i el dia del treball però aquest darrer primer de maig més que confrontar-los sobretot em va agradar sumar-los: dia del treball + dia de la mare = dia de la mare treballadora?

Sí, ja sé que el dia 8 de març és el dia de la dona treballadora, però també sabem, i cada vegada acceptem més, que ser dona i ser mare no és el mateix i que ni la condició de dona, ni la de mare, com la d'home i la de pare, duen implícitament la condició de treballadora, tot i que en la majoria de casos puguem pensar, i efectivament és així, que sí!

El dia de la mare sembla gaudir de bona salut, com les mares, generalment més resistents i fortes que els pares; el dia del treball, en canvi, és el viu reflex del treball, depauperat, i les perspectives no semblen massa positives...

Serà que necessitem, que estem esperant, un altre Primer de Maig?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada