dimarts, 17 de maig del 2016

La caiguda d'Eurovisió


No sé si la coreografiada caiguda de Barei volia ser un homenatge a la cèlebre caiguda de Charlene Tilton a l'Àngel Casas Show, i el seu joc de cames a Lina Morgan...

"Say yay!" i Barei cauran, com va fer ella en plena actuació, en l'oblit dels meus records rarament hi haurà espai al meu magí on desar aquest fugisser record, tal i com ha passat amb tantes cançons i tants intèrprets espanyols d'Eurovisió.

Sí ha perdurat per sempre, però, el record de Remedios Amaya descalça i el seu "¿Quién maneja mi barca?", que se'n va anar a la deriva d'aquella edició de 1983 amb "zero points", tot i que no la seva carrera com a cantant gràcies a la seva veu i talent pel gènere: flamenc, "bulerías", rumba...

En el record també hi ha l'"Europe's living a celebration" de 2002 que va cantar Rosa fruit de la primera edició d'Operación Triumfo o el sorprenent i inesperat Rodolfo Chikilicuatre, una broma que va esdevenir tot un fenomen!

D'altres segur que teniu ben presents el record del "La, la, la" de 1968 amb Massiel, després que Televisió Espanyola (TVE) negués a Serrat cantar-la afegint-hi un trosset en català, o el "Vivo cantando" de Salomé de l'any 1969, les dues úniques vegades en què la cançó representant de TVE ha guanyat el Festival d'Eurovisió.

Eurovisió sempre ha estat quelcom més que un festival de música, per no dir de la cançó: la geopolítica sempre ha estat molt present en les votacions, per mi la part més interessant del festival!

La música, excepte en comptades ocasions, resulta directament prescindible, i més quan els darrers anys l'anglès s'ha imposat i menjat la majoria de llengües del continent: si Catalunya mai hi participa, si us plau, que es canti en català!

Televisió Espanyola ja ni presenta una cançó en castellà, però això sí, si Bruce Springsteen saluda a la parròquia del Camp Nou dient "Hola Barcelona, hola Catalunya!" ells ho tradueixen per "Hola Espanya, hola Catalunya!", no fos cas que ens oblidéssim que Catalunya és Espanya! Novament la credibilitat dels informatius de la televisió pública espanyola cauen com va fer-ho Barei... El més trist és que ja ni ens sorprèn!

El cas és que de no ser perquè a la part inferior esquerra de la pantalla durant l'actuació de Barei hi posava "19 SPAIN #ESP" "Say yay!" podria haver estat la cançó de qualsevol altre país...

"Spain" ja no "is different", sinó que està en caiguda lliure, també a Eurovisió! I no tinc massa clar, avui per avui, que el 26J arregli ni una cosa, ni l'altra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada