dimecres, 25 de maig del 2016

Eleccions low cost


No crec que el 20D fos inútil, tampoc que els electors ens equivoquéssim votant; inútils, estèrils si voleu, van ser els intents per formar govern i en tot cas es van equivocar els qui, tenint a les seves mans la possibilitat de fer-lo, o de facilitar-lo, no van saber o voler-ho fer.

Però ja sabem que la política no ho resol tot, ni tan sols el que la pròpia política embolica, i el post-20D ha acabat esdevenint una pre-campanya de la pre-campanya electoral: cap novetat. També sabem que les pre-campanyes són a les eleccions el que les olimpíades als jocs olímpics!

Al final, doncs, el 26J ha resultat inevitable i mig any després haurem de tornar a passar per les urnes: més enllà de la mandra que ens pugui fer la campanya (més que votar de nou) el que és evident és que aquestes eleccions, com totes, suposaran un cost, en aquest cas un sobrecost, doncs en principi no estaven previstes.

És de suposar que els partits faran gestos per mostrar certa austeritat en la campanya electoral, sobretot després de no haver sabut ni tan sols posar-se d'acord en això, la reducció de la despesa electoral. Diuen que veurem menys cartells pels carrers però sembla que no ens estalviarem el farciment de les bústies a sobre per partit ni els espais gratuïts de propaganda electoral en els mitjans públics.

També tenen aparença de baix cost aquests vídeos anunciadors d'acords o candidats fets a l'estil casolà, tot i que aquí pesa més el llenguatge comunicatiu que l'estalvi que puguin suposar, doncs no crec que ens estalviïn els tradicionals vídeos electorals corporatius.

Aquests darrers anys hem vist proliferar al carrer, i sobretot a internet, les botigues outlet, aquelles que ofereixen productes de marca d'altres temporades a preu (se suposa) de ganga; quelcom semblant passarà amb la majoria de candidats d'aquestes properes eleccions...

Tot això que ens estalviarem: ja els hi coneixem els defectes i les virtuts, que també en tenen: com a mínim la de no desistir a tornar-nos a demanar que els fem confiança apel·lant si cal al vot útil, amb el risc que s'esdevingui inútil, en funció del que n'acabin fent ells, del nostre vot!

No crec que el 20D fos inútil, ningú ens va dir que la democràcia era perfecta i infal·lible, tan sols que era, és, el menys dolent de tots els sistemes, no? Tampoc crec que ho sigui el 26J sigui inútil, com tampoc aquestes seran unes eleccions de baix cost, sobretot si no ens estalvien unes noves i terceres eleccions!

Hi ha qui sembla viure molt confortablement en permanent pre-campanya, com si fos aquest el seu hàbitat natural,  hi ha qui sembla viure molt, massa confortablement governant en funcions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada