dimarts, 13 d’octubre del 2015

El penúltim NO del procés


Si el procés vers la independència fos un joc, que entenc que no, una de les principals regles, possiblement la regla d'or, seria que el No no només et penalitza, sinó que sobretot et desqualifica! En un altre moment del procés vam veure-ho, i viure-ho, amb el dret a decidir i el 9N, i més recentment amb la independència: el PSC a les primeres de canvi, i després ICV - EUiA i Unió després, han dit en algun moment No, i el seu no els ha desqualificat del joc!

Tres són els partits que finalment abanderen el Sí, ara ja un sí clar a la independència: CDC, ERC i la CUP, tot i que els dos primers s'han eclipsat formant la llista amb el president, altrament dita Junts pel Sí.

Els resultats electorals del 27S, capriciosos ells, han dibuixat un escenari més dramàtic per a les formacions independentistes del que semblava la mateixa nit electoral; si l'abstenció de la CUP per investir de nou el president Mas ja es venia cara, ara la seva possible investidura té un preu que no sé si el propi president Mas estaria disposat a pagar: desfer privatitzacions, desobediència a les lleis espanyoles i inici del procés constituent des del minut zero!

La pressió que la CUP rebia, i rep encara, pel "qui" ells l'han retornat amb la pressió a Junts pel Sí pel "què", el "com" i el "quan": procés constituent, desobeint les lleis de l'estat espanyol, des de ja, és a dir, des del primer moment de la constitució del nou Parlament, abans de la investidura de qualsevol president!

Com aquell joc en què dos es miren seriosos de fit a fit fins que a un se li escapa una rialla, la CUP i Junts pel Sí semblen jugar ara a no ser el primer a dir que No, no al procés, sinó a les condicions de l'altre per no aturar-lo. I ja sabem que el no no només penalitza, sobretot desqualifica!

Llegia dies enrere un columnista que lamentava que els resultats no haguessin despertat l'eufòria de la parròquia independentista, com podia ser que no es celebrés pels carrers tals resultats; el resultat és que aquests darrers dies, com va passar després de les conferències del president Mas i Oriol Junqueras després del 9N, amb els seus respectius i contraposats fulls de ruta, hi ha independentistes que retreuen a d'altres el seu poc compromís (o esforç) vers el procés...

Ei, però encara no hi ha res perdut, doncs encara no s'ha dit el penúltim No! Negocien Junts pel Sí i la CUP per trobar una sortida al capriciós resultat del 27S, una sortida que, de produir-se, comportarà renúncies i sacrificis per ambdues parts...

De no ser així, s'albiren noves eleccions, si és que un inesperat canvi de rumb ho evita!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada