dilluns, 7 d’agost del 2023

Vacances pagades


Avui començo les meves vacances d'estiu i, en dies com aquest, a vegades em pregunto a qui li hauria de donar les gràcies per disposar-ne i gaudir-les.

Moltes coses del nostre món, especialment en l'àmbit laboral, sembla que es van iniciar a partir de la Revolució Industrial, però en relació amb les vacances no és exactament així, tot i que a partir de la Revolució Industrial, el concepte de vacances va experimentar un canvi significatiu.

Abans d'aquesta època hi havia festes religioses i altres celebracions que donaven dies i temps de descans, però només per a determinades ocasions i dates, i no exactament amb el concepte de vacances, ja que no hi havia un sistema generalitzat de vacances remunerades per a les persones treballadores.

Durant la Revolució Industrial l'organització del treball va canviar radicalment, sobretot a conseqüència de les jornades laborals llargues i les condicions de treball precàries que van acompanyar, i empènyer, aquesta revolució.

Les persones treballadores de fàbriques, mines i altres indústries es van veure atrapades en llargues, rutinàries i esgotadores jornades laborals sense disposar de gaire temps per a si mateixes o per a les seves famílies. Aquestes llargues jornades laborals i la manca de descans van provocar que les persones treballadores es tornessin menys productives i més propenses a patir accidents, per la qual cosa es va començar a reclamar un temps de descans regulat per a les persones treballadores.

Amb el temps, la pressió del moviment obrer i les protestes per millorar les condicions laborals van donar fruit i els governs van començar a legislar per garantir que les persones treballadores tinguessin vacances remunerades, permetent-les recuperar forces i mantenir un millor equilibri entre la feina i la vida personal. Això va millorar la productivitat i la salut de les persones treballadores, permetent alhora que més persones tinguessin accés a moments de lleure i oci.

A partir d'aquí, el concepte de vacances va anar evolucionant fins al que tenim avui en dia: un temps de repòs i desconnexió de l'activitat laboral, que essencialment dediquem a viatjar (més o menys lluny), a gaudir d'activitats recreatives i d'oci i a estar més temps (i ens agrada pensar que també de major qualitat) amb la família i amistats.

Les vacances s'han convertit en una part essencial de la nostra cultura moderna, permetent-nos renovar energies, alleujar l'estrès i alimentar la indústria del turisme. És un moment que esperem amb delit i il·lusió, a risc que ens deprimeixi quan les vacances s'acaben, i cal tornar a la feina.

No és encara el meu cas, jo avui tot just les començo i només puc fer que donar les gràcies a totes les persones que, al llarg del temps i, especialment, a partir de la Revolució Industrial, van lluitar per aconseguir-les, per aquest dret irrenunciable, per tenir vacances pagades!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada