dilluns, 5 d’octubre del 2015

Entre necessari i imprescindible

Anna Gabriel observada de prop per Antonio Baños. Foto: Marc Puig Perez

"Aquí totes som necessàries, però ningú és imprescindible. El senyor Mas no és imprescindible".

Aquesta frase la va dir la diputada al Parlament electa Anna Gabriel la nit electoral del 27S, situant la posició de sortida de la CUP d'un dels temes més candents de la campanya electoral (fer o no fer Mas president) i el més calent d'entre tots els temes post-electorals.

Jo reconec en més d'una ocasió haver utilitzat també aquesta mateixa expressió, "ser necessari però no imprescindible", per expressar precisament el mateix que Anna Gabriel i la CUP volien transmetre la nit del 27S.

Amb aquesta expressió tots vam entendre, i Artur Mas el primer, que per la CUP el procés no depèn de si Artur Mas és o no de nou president de la Generalitat; altres veus, naturalment de CDC i algunes de Junts pel Sí, poden dir, i de fet han dit i diuen, responent a aquest posicionament de la CUP, que Artur Mas no només és necessari, també (o sobretot els més abraonats) és imprescindible!

I així estem una i altres, debatent entre nosaltres si Artur Mas és només necessari o sobretot imprescindible, un debat que, segons com es tanqui empeny el procés o duu a unes noves eleccions al Parlament de Catalunya, escenari que podríem debatre si seria més dantesc o kafkià!

Tenint clar que per mi Artur Mas no és imprescindible, ni pel procés ni per governar qualsevol altra Catalunya, em preguntava fins a quin punt el considerava necessari; la resposta la vaig trobar, com tantes altres vegades al diccionari:

si no és imprescindible, és que no és necessari! O si voleu a l'inrevés, si és imprescindible, és precisament perquè és necessari!

Defineix el diccionari com a necessari allò "De què hom no pot passar-se, no pot prescindir", i imprescindible simplement "De què hom no pot prescindir". És a dir, entre necessari i imprescindible les diferències, si hi són, són mínimes!

Tornant a la frase inicial, doncs, potser seria més correcte dir, tot i que políticament més incorrecte, "aquí totes som necessàries, però el senyor Mas és prescindible", que és veritable sentit que volia tenir la frase. El problema és que si Artur Mas és necessari, i per tant imprescindible, no pot fer cap altre paper que no sigui el de president...

Malgrat aquest article, ni necessari ni imprescindible, el debat segueix, desesperadament apassionant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada