dimecres, 14 d’octubre del 2015

Res a celebrar, molt a treballar!


Aquests darrers anys hem vist com hi ha qui el 12 d'octubre decideix treballar; particulars i institucions treballen per tal de considerar que el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, no hi ha res a celebrar, doncs és una festa (un festiu) imposat.

Fins a dia d'avui jo el 12 d'octubre he gaudit de la seva condició de festiu, tot i que no he celebrat el Dia de la Hispanitat, com el Divendres Sant, també festiu, el gaudeixo sense celebrar, commemorar o el que sigui que es faci, la mort de Jesucrist.

Tan imposat és el festiu del 12 d'octubre com el del Divendres Sant, el de festiu per la Constitució o el del dia de Nadal! Uns els imposa l'església, d'altres l'estat, d'altres la Generalitat i d'altres cada ajuntament. En el cas del meu poble, les festes locals són les diades dels patrons de municipis veïns, Girona i Salt!

Naturalment que rere la decisió de treballar el 12 d'octubre hi ha una qüestió ideològica, la mateixa que podria moure a molts ateus, també a agnòstics, a treballar el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua (a la merda el cap de setmana llarg!) o a algun sarrianenc a treballar per Sant Jaume o Sant Narcís, tots festius imposats!

Anys enrere, fa uns vint anys quan treballava d'educador en un centre de menors tutelats, sí que els treballava els festius! No eren tots cada any, però sempre en tocaven un parell o tres: el dia de Nadal, el de Cap d'Any, Sant Joan, la Diada, el Dia de la Hispanitat...

Aleshores temia els festius, però des que el meu horari me'ls permet gaudir tots i cada un, els espero amb delit! I malgrat aquest 12 d'octubre no tenia res a celebrar, no vaig treballar!

És clar, i aquesta és una qüestió molt particular, que deu ser que hi ha festius més imposats que d'altres!

Una altra qüestió és considerar si cal celebrar el que es celebra aquest dia; jo més aviat el dedicaria, festiu i tot, a un acte de contrició i perdó per un genocidi que als ulls d'avui, potser no els de l'època, que es regia per altres valors, ens avergonyeix i indigna! En aquest sentit sí, tenim molt a treballar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada