dimecres, 28 d’octubre del 2015

Carncerigen


Una de les menges que més es típiques d'aquests dies a les Fires de Girona són els entrepans de salsitxes de frankfurt, entrepà bàsic que, degudament banyat amb quètxup i mostassa i acompanyat d'una cervesa, permet mantenir el tipus i allargar la nit entre les atraccions i les barraques!

Hamburgueses de vedella, llom, botifarres o bacó de porc solen ser altres farcits d'entrepans que les barraques de les Fires de Girona serveixen a centenars cada nit!

No sé si l'estudi de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) que aquesta setmana s'ha fet públic, el que considera que la carn processada (hamburgueses, embotit, salsitxes o botifarres) pot incrementar el risc de patir un càncer, afectarà al consum de tots aquests productes i, de retruc, la recaptació de les entitats que gestionen les barraques.

Més que els responsables de les barraques de les Fires de Girona la publicació d'aquest estudi de la OMS ha preocupat, i de quina manera, el sector alimentari, especialment les empreses que elaboren i comercialitzen aquests productes! Qui no, d'una manera més o menys conscient, haurà moderat aquests dies el consum d'embotit?

Totes les masses piquen, deia la meva àvia, pel què amb moderació, com diuen i recomanen els experts en nutrició, i dins una dieta variada, menjar carn processada i carn vermella no hauria de suposar necessàriament un major risc; és clar que abstenir-se'n, diuen també els experts, també pot comportar el risc de patir altres mancances, com la de ferro.

El càncer espanta, qualsevol càncer espanta, tot i que alguns maten més que d'altres! Són molts els avenços que la medicina ha fet en la seva detecció precoç i el seu tractament, però també son molts, molts més els casos de familiars, amics, coneguts i saludats malalts de càncer que coneixem.

Esquivar el càncer és el desig, però la incertesa de moltes de les possibles causes que els provoquen (l'alimentació, la contaminació, l'estil de vida, les radiacions...) transforma el desig en l'esperança que, en cas de patir-ne, sigui benèvol i aparegui tard!

No crec que l'OMS vulgui fer mal a la indústria càrnia, però sí vol, en canvi, que els consumidors prenguem consciència dels nostres hàbits alimentaris.

Aquesta setmana un vespre anirem a sopar amb la família a les barraques de les Fires de Girona; normalment demano un entrepà de bacó, formatge i ceba... No descarto, aquest any, optar pel vegetal!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada