dimecres, 7 d’octubre del 2015

La carta del federalisme

Amb Miquel Iceta el federalisme ha resistit, malgrat tot. Foto: EFE/Alejandro García

Són moltes les lectures que es poden i s'han fet sobre l'estat i el vigor de l'independentisme a Catalunya, que ha viscut la seva màxima i més clara expressió en aquestes darreres eleccions del passat 27 de setembre d'enguany.

Més enllà de les lectures partidistes i interessades em sembla incontestable afirmar que si l'independentisme és un suflé, com molts l'han valorat aquests darrers anys, aquest encara no ha baixat!

De fet la independència és ara l'opció majoritària dels catalans, més enllà de Mas, més enllà de la CUP i d'altres condicionants no poc importants, i es situa en una posició predominant, tal vegada la que més, dins l'agenda política.

Fer-la, o assolir-la, no serà fàcil i per moments no sé si serà possible, però sembla evident, i lícit que, en cas d'investir president i formar govern, aquests com a mínim procurin avançar-hi.

Els resultats del 27 de setembre han situat a la independència a la "pole position", però als partits independentistes en una posició certament complexa. Veurem com se'n surten.

Rere aquesta posició majoritària una alternativa a la independència, el federalisme, ha quedat tocat, però no enfonsat.

El resultat del PSC, resistent tot i ser el pitjor històric, permet als socialistes mantenir l'opció federal com una de les alternatives a la independència, essent la seva principal carta per a jugar en l'espai electoral que hi ha entre l'unionisme i l'independentisme.

La reforma constitucional amb caràcter federal és i serà la seva carta, tot i que no sembla que PSC i PSOE juguin al federalisme amb les mateixes cartes; la seva capacitat d'entesa es posarà a prova aquests propers mesos i permetrà copsar, llavors sí, si el federalisme té joc a nivell espanyol, si és una opció que Espanya pot oferir per una Catalunya que es vol cada vegada més independent.

El suflé independentista no ha baixat, cert, tan cert com que el federalisme encara no s'ha cremat ni ha cremat totes les naus! Potser no és un as amagat a la màniga, però ben jugada la carta del federalisme pot oferir un bon joc pel 20 de desembre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada