dimecres, 30 de gener del 2019

Maldita Migración


En l'època de les notícies falses, les anomenades "fake news", necessitem més que mai el periodisme, el bon periodisme que pugui tenir cura dels continguts informatius, verificant fonts i desgranant el gra de la palla, la veracitat de la mentida i la manipulació.

Són especialment diana de notícies falses les relacionades amb les persones immigrants i refugiades, notícies que alimenten la desconfiança i que tenen com a objectiu incrementar el rebuig a ser acollides i ateses per la nostra societat, inoculant la màxima que s'expressa en aquestes tristes paraules: primer els de casa!

La dreta i de la dreta enllà, la ultradreta, es serveixen i escampen notícies falses per generar recel vers les persones immigrants i refugiades dibuixant-les com a potencials delinqüents, quan no directament terroristes, que venen sobretot només per a prendre'ns el que és nostre: ajudes socials, subvencions, beques...

Coneixedors de l'enorme capacitat de propagació i acceptació d'aquestes notícies falses (res millor que sadollar plenament qui n'està assedegat!) a través de les xarxes socials i la missatgeria instantània, les notícies falses circulen amb total impunitat corcant la societat, aixecant murs i alimentant prejudicis.

Si fa temps que el periodisme s'ha preocupat per desmentir les notícies falses en general (i generalment són sobre política), ara també fa un esforç per a desmentir les que precisament ataquen a les persones immigrants i refugiades, a través de Maldita Migración!

La llàstima és que l'abast i l'impacte d'un desmentit quasi mai assoleix la dimensió de la notícia falsa; al capdavall, falses o no, cerquem sobretot les notícies que ens agrada i interessa llegir i escoltar, les que reforcen les nostres raons, que solen ser, si més no per a nosaltres, les de major pes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada