dilluns, 7 de gener del 2019

L'única veritat dels Reis de mentida

 


Els Reis són una mentida, també els d'Orient! Una mentida piadosa, "pecata minuta" si voleu; una mentida ben intencionada sostinguda socialment i culturalment (també econòmicament) en la que els adults hi participem de forma activa; la dels Reis, sobretot els suposats Mags d'Orient, és una mentida bàsicament perpetrada pels adults per enredar (en principi sense milícia) als innocents infants!

I per mentida no em refereixo al fet històric dels que se suposa que al seu dia van anar a adorar al l'infant (en un infant, de nom Jesús, o Brian!) sinó l'ús cultural que en fem des de fa anys i panys. Els Reis són una mentida com ho és també el Pare Noel i el nostrat tió, però les tradicions a vegades ja ho tenen això, ja sabem que les llegendes no són més que l'hàbil barreja de realitat (?) i ficció...

Són tradicionals, en la memòria de totes i tots nosaltres, les cavalcades dels Reis d'Orient, que es fan a la majoria de viles, pobles i ciutats la nit de Reis. Les cavalcades són la representació de l'arribada d'aquestes màgiques majestats, amb tot el seu seguici de patges, amb el carter reial, músics i fins i tot, segons la tradició de cada vila, poble i ciutat, artesans i altres professionals, avui autònoms!

Les estrelles de la nit de Reis són precisament els tres reis, en Melcior, en Gaspar i en Baltasar, coneguts popularment com els reis blanc, ros i negre! Resolta la qüestió capil·lar dels dos primers amb les corresponents perruca i barba postisses pel tercer, en Baltasar (sempre el negre ha de ser el tercer?), tradicionalment s'ha optat per embetumar de negre qui fa el personatge i tota la seva comparsa, com al seu dia es feia al cinema (tal dia farà cent anys, si és que no els ha fet ja!) amb els actors blancs que interpretaven personatges negres!

Aquestes festes de Nadal ha calat, possiblement com mai abans, el debat sobre la (in)conveniència que el rei Baltasar a les cavalcades d'arreu deixi de ser un blanc pintat de negre; debat que ha aparegut altres vegades però que ara la campanya "Baltasar de Veritat" ha interpel·lat directament a molts ajuntaments, alguns dels quals han fet finalment el pas!

La campanya busca normalitzar el que se suposa hauria de ser normal: que les persones negres facin els personatges de negres!

Està clar que el problema (si és que n'hi ha algun) no és de disponibilitat de persones negres per a fer de Baltasar o per a formar part del seu seguici, el problema és que, en moltes ocasions, fer de rei en una cavalcada, també de Baltasar, sol ser, a banda d'un honor, un privilegi... En moltes ocasions la tria la fan les entitats de cada poble que s'impliquen en l'organització de la cavalcada i en aquestes entitats no sempre hi ha persones negres, pel motiu que sigui...

Sigui com sigui és una anomalia, com ho era fa cent anys en el cinema, que els personatges negres de les cavalcades, inclòs el rei Baltasar, siguin persones blanques pintades de negre, una anomalia que no entenc perquè acceptem (i hem acceptat tant de temps) tan resignadament.

En qualsevol cas, en les cavalcades en les que el rei Baltasar enguany ha estat una persona negra aquesta haurà estat, sens dubte, l'única veritat dels Reis de mentida!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada