dimecres, 10 d’octubre del 2018

Per la salut mental, dóna la cara!


Per la salut mental, dóna la cara! Amb aquest eslògan la iniciativa Obertament pretén lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d'algun problema de salut mental.

Una bona manera de lluitar contra l'estigma és donar la cara, que les persones que tenen o en algun moment han tingut algun problema de saut mental ens apropin el seu testimoni per a descobrir-hi la persona més enllà de la malaltia o trastorn mental.

És curiós (més aviat preocupant) l'efecte que aquesta malaltia produeix en qui la pateix, bé, més que en qui la pateix sobretot en el seu entorn; un efecte que emmascara qualsevol altre tret i que, com l'arbre que ens impedeix veure el bosc, ens impedeix o dificulta veure les persones en la seva globalitat i, com tota la resta, complexitat.

Això és l'estigma, el predomini amb efectes negatius d'un tret, d'una part de nosaltres, que en condiciona tots els altres, de manera que qualsevol cosa que la persona faci no només està condicionada per la malaltia o trastorn mental, sinó que sobretot s'explica i justifica (quasi exclusivament i única) pel problema de salut mental!

L'estigma és, doncs, una perillosa, alhora que injusta, distorsió de la realitat. Les persones són molt més que els problemes de salut mental que tenen o poden tenir, pel que és necessari canviar la mirada i (re)aprendre a veure-les superant els prejudicis alimentats per l'estigma.

I aquesta nova mirada no només l'hem de fer vers els altres, també l'hem d'aprendre a fer (si no h hem fet encara) vers nosaltres mateixos, una nova mirada introspectiva, doncs ni tu ni jo som aliens a patir, algun dia, en algun moment, algun problema de salut mental.

Qui sap si algun dia haurem de ser tu i jo qui haurem de donar la cara!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada