dijous, 11 d’octubre del 2018

Salut mental i empresa


La commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra cada 10 d’octubre, ens interpel·la, com a mínim un cop l’any, a reflexionar sobre la salut mental i la seva repercussió en tots els àmbits de la vida. En el nostre cas (el dels qui formem part del programa Incorpora), ho abordem des de la perspectiva de la relació que té amb la inserció laboral.

El programa Incorpora disposa, des de fa uns anys, d’una línia de treball específica amb la salut mental, que permet donar suport a les entitats del programa i a les empreses col·laboradores en la missió conjunta de promoure i facilitar la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental. Així, doncs, Incorpora Salut Mental també vol contribuir a lluitar contra l’estigma que pateix aquest col·lectiu generant més oportunitats de feina a l'empresa, oferint a les empreses col·laboradores una alternativa de responsabilitat social empresarial i apoderant les entitats de la xarxa Incorpora per millorar la seva capacitat d'inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental.

L’evolució positiva de les dades d’inserció laboral de persones amb problemes de salut mental dins el programa Incorpora és una bona mostra de la feina que fan les entitats Incorpora, algunes especialitzades en aquest col·lectiu, amb les empreses. En el cas del programa a Girona, l’increment d’insercions laborals en el cas de persones amb problemes de salut mental ha suposat un augment del 23%, el 2017, respecte a les del 2016. Cada inserció és, certament, una petita victòria!

Aquestes millores, lluny de fer-nos caure en el cofoisme, han d’estimular-nos a continuar treballant més i millor, tant en entitats socials com en empreses, per tal de promoure més oportunitats laborals i per fer, fins i tot, un pas endavant: fomentar la prevenció de la salut mental a l’empresa.

Sobre aquesta qüestió (la prevenció de la salut mental a l’empresa) ens il·lustrava fa dos anys, a Girona, l’enyorat excoordinador de l’Oficina Tècnica Incorpora Salut Mental, Pau Gabarrella, en una de les seves darreres conferències. Aquell dia, en el marc d’una jornada del Dia Mundial de la Salut Mental, en Pau ens explicava la importància que les empreses esdevinguessin responsables en matèria de salut mental, protocol·litzant entre els seus riscos laborals els que es vinculen a la prevenció de riscos relacionats amb la salut mental.

Així, doncs, des de la perspectiva de l’empresa, no només és important promoure oportunitats laborals per a les persones amb problemes de salut mental, també ho és esdevenir una empresa saludable, cosa que implica, també, incloure els problemes de salut mental com un més dels riscos laborals.

És molta la feina que s’ha fet fins ara, lluitant contra l’estigma i promovent l’autonomia i la millora de la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental, també fomentant-ne la inserció laboral. És molta, però, la feina que encara ens queda per fer, i des del programa Incorpora hi continuarem contribuint, gràcies a la feina de les entitats que en formem part i al compromís de les empreses que hi col·laboren.

Article publicat al web Incorpora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada