dimecres, 23 de juny del 2010

L'únic del segle XX! Foto de la Societat La Concòrdia de Cantallops del 1928

Foto: El Punt

El passat divendres 11 de juny el diari El Punt publicava la fotografia que il·lustra, de fet protagonitza, aquest apunt. Aquesta era una de les dues imatges que acompanyaven el reportatge "Un local històric, a Cantallops" de Mar Vicente a la contraportada arrel del centenari de la Societat La Concòrdia de Cantallops.

Aquesta és una foto que m'és molt familiar, fa anys que la veig (una còpia, naturalment) sobre la llar de foc de  Can Llonch, la casa que la meva mare té a Cantallops, la casa on va néixer i viure el meu avi fins que es va casar... Però també m'és familiar perquè en aquesta foto hi ha el meu avi Miquel Gumbau Lloch (1904-1986). El meu avi és, dels drets, el quart per l'esquerra, amb americana clara i corbata...

El diari el Punt escrivia al peu de foto "Les autoritats davant el cafè la Concòrdia, el 1928". Doncs bé, amb la inestimable col·laboració de la meva mare podem identificar alguna d'aquestes "autoritats". Al dors de la foto que tenim a Can Llonch la meva mare hi té anotats alguns dels noms i càrrecs dels qui integren la foto:

Drets, d'esquerra a dreta:
Sr. Guardiola, mestre
El cabo Moli
Maties Llobet
Miquel Gumbau Llonch
Faustino Martí
Guàrdia Civil
Fausto Masó, “el Xato”, agutzil
Sr. Anicet Oriol, metge

Asseguts, d'esquerra a dreta:
Lluís Balot, Secretari de l’Ajuntament
Joan Tubert, “Xuliman” , Alcalde
Mossèn Francisco Casanovas
Narcisa Vicens, mestra
Josep Carbona, de can Xeix

Els que no tenen  càrrec, segons dedueix la meva mare, eren regidors o membres de la Junta de la Societat, com és el cas del seu pare, el meu avi, que a la fotografia tenia 24 anys.

I observadora com és, la meva mare, em va comentar, arrel de la fotografia publicada al diari, que el meu avi, Miquel Gumbau Llonch, no només era el el més jove de tots els integrants a la fotografia, sinó que a més era l'únic que va néixer al segle XX!.

4 comentaris:

 1. Hola Roger

  diria que des de Cantallops Acció Cultural, tenim tots els noms dels que apareixen a la foto. Hauríem de consultar a l'arxiu fotogràfic...

  ResponElimina
 2. Hola Albert,
  l'altre dia parlant-li del tema a en Lluís Serrano em va comentar algun nom més, però no els vaig retenir tots...

  ResponElimina
 3. El mestre Climent Guardiola és el mateix que a Sarrià de Ter hi te un carrer. Va exercir durant la República i després va deixar l'ensenyament al obligar-lo a desplaçar-se a un municipi allunyat. Climent Guardiola va se pare de la mestre Teresa Guardiola Casas, directora de l'escola Montserrat. Bona foto!

  ResponElimina
 4. Ben cert Assumpció! No hi havia atinat! M'agrada molt aquesta vinculació entre dos pobles que estimo moltíssim: Cantallops i Sarrià de Ter!

  Moltes gràcies per l'observació!

  ResponElimina