Deslliurats de l'estat d'alarma i les seves fases de desconfinament la nova normalitat es diu represa, i si aquesta ha de ser la paraula que marca els nostres dies, aquest vertiginós present, convé conèixer bé què vol dir, saber-ne el seu significat.
El diccionari, en aquests casos, sempre és un bon aliat! De les diferents definicions que ens ofereix, les dues primeres són les que ens donen la justa mesura de l'ús i la intencionalitat del terme "represa" per a definir els nostres dies, per part del govern de la Generalitat:
1. Acció de reprendre, de continuar una cosa interrompuda.
2. Acció de prendre allò que hom havia perdut o que li havia estat pres.
En la meva lliure interpretació, la primera definició serveix per explicar la voluntat de recuperar la nostra vida, interrompuda pel confinament, tot i que és evident que resulta impossible reprendre la vida allà on l'estat d'alarma i el confinament la van deixar. La represa és una il·lusió, una fantasia, com ho és la nova normalitat. No sempre el nom fa la cosa.
La segona definició és, o si més no així la interpreto jo, més política; l'acció de prendre allò que, més que perdut, havia estat pres: les competències. El comandament torna a la Generalitat i amb la generalitat de tres missatges bàsics (distància, mans, mascareta) i una sola instrucció: responsabilitat ciutadana.
A mans de la Generalitat la represa vol ser, o si més no semblar, menys normativa, i apel·la directament a la nostra responsabilitat; m'agradaria saber que ho fan conscients dels riscos que això suposa...
La meva percepció és que amb la represa, sobretot, mantenim les aparences portant la mascareta i rentant-nos les mans, però en les trobades poc a poc ja fem, quasi, com si res. No sé si caldrà un rebrot a mode d'advertència, o si finalment els i les supervivents marxarem victoriosos d'aquesta batalla, esperant guanyar la guerra amb l'esperada vacuna.
Sigui com sigui, la tercera definició de represa, relleix, no convida massa l'optimisme, pel risc que s'hi entreveu: "replà que surt enfora de la superfície més o menys vertical d'un mur, d'un cingle, d'un penya-segat, etc". La quarta definició és la "capacitat d'acceleració del motor d'un vehicle", i aquí la paraula clau és acceleració i amb la cinquena no sé si millorem: "cadascun dels períodes de tres minuts en què és dividit un combat de boxa". És evident que, malgrat per moments no ho sembli, encara hi ha combat...
La sisena definició de represa, també de l'àmbit esportiu, diu que és el "conjunt de figures que executa el cavall en una competició de doma clàssica", en el nostre cas postureig; la setena, referint-se a l'obra pública, és berma i finalment la vuitena definició de represa és, en l'àmbit tèxtil, el "percentatge en pes d'humitat, sobre la matèria absolutament seca, que absorbeix una fibra tèxtil en deixar-la un temps llarg en una atmosfera estàndard de 21°C i 65% d'humitat relativa". Confesso que arribats a aquest punt ja no entenc res...
Potser per això deu ser millor centrar-nos, en aquesta represa, només en aquests tres conceptes bàsics: distància, mans i mascareta!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada