divendres, 7 de febrer del 2020

El refrany de la setmana, sobre la Candelera


No sé si al seu dia, uns quants segles enrere, la Candelera era percebuda com avui percebem el Blue Monday, ja sabeu, se suposa que el dia més trist i depriment de l'any.

Al capdavall la Candelera, com el Blue Monday i tants altres dies i diades, no és més que un símbol, una construcció cultural d'una ficció esdevinguda tradició, un relat trenat de creences rememorat any rere any durant segles. No sé si el Blue Monday gaudirà de tanta longevitat, que en el nostre present tot és molt efímer...

En tot cas la Candelera, més enllà del que simbolitza a nivell religiós, té també una gran importància en la cultura popular, sintetitzada en la multitud de refranys que vinculen aquesta diada amb la predicció del temps meteorològic, i que es resumeix en el refrany "si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu."

Aquest refrany no sé si està en perill d'extinció, com quasi tots els que vinculen dates i temps meteorològic, per efecte del canvi climàtic, doncs si la seva fiabilitat ja era qüestionable fins ara, amb la impredictibilitat del temps dels nostres dies, la seva fiabilitat encara és més crítica!

Entre tanta depressió col·lectiva per tants desastres naturals (i no naturals) potser el que s'acabarà imposant, dia sí, dia també, serà el Blue Monday!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada