dijous, 13 de febrer del 2020

La veu de Ràdio Sarrià

Imatge de Benjamin Hartwich a Pixabay
La ràdio és veu; quan circulem pel dial de les emissores quasi que podríem endevinar quines són només escoltant la veu de qui ens parla, sense necessitat de veure la freqüència.

És habitual identificar les emissores de ràdio amb les seves veus, les dels principals programes de la seva graella, veus que, en alguns casos, ens acompanyen durant anys, fins i tot dècades!

Perquè la ràdio, a diferència d'altres mitjans, acompanya, ens acompanya al llarg del dia mentre anem fent diferents tasques, i en la seva companyonia ens informa i ens entreté.

Ràdio Sarriàmoltes veus, quasi tantes com col·laboradores i col·laboradors, però si en destaca una, de fa anys, de fa dècades, és la veu de la Neus Mercader. Treballadora municipal, responsable i locutora de la ràdio municipal la seva veu ha estat la veu de la informació local; sempre al darrere de la notícia, de la notícia de proximitat, de la que parla del poble, Sarrià de Ter, també de Sant Julià de Ramis i, perquè no, de Girona. Durant molts anys la Neus ha portat el timó de Ràdio Sarrià mantenint la seva essència: la informació local i la participació ciutadana.

La Neus ha estat la veu de Ràdio Sarrià i, alhora, ens ha donat veu a moltes i molts col·laboradors, també a les entitats del poble, obrint-nos de bat a bat les portes de la ràdio i, juntament amb el treball imprescindible d'en Josep Oliveras a la sala de màquines, obrint-nos els micròfons de Ràdio Sarrià per compartir notícies, informació, històries, música, relats...

Ràdio Sarrià és una emissora local, petita si voleu; és una emissora modesta que ha tingut un paper catalitzador de la informació local i la participació ciutadana; al seu dia Ràdio Sarrià va obrir un bloc que era l'autèntic diari digital d'informació local de Sarrià de Ter, lloc de referència imprescindible per estar al dia de l'actualitat social, política, cultural i esportiva del poble. Fotografies i cròniques elaborades per la Neus i en Josep que, juntament amb el document d'àudio (la gravació d'un esdeveniment, o una entrevista o declaracions posteriors) representen un interessant arxiu gràfic i sonor de vàlua creixent, em temo que poc valorat.

La seva contribució a la participació ciutadana s'evidencia en la llarga i històrica llista de col·laboracions de persones i entitats, donant-los veu i, per tant, visibilitat.

Avui és el dia mundial de la ràdio i a banda de reivindicar la ràdio local, reivindico la veu de la Neus Mercader, ara silenciada injustament, separada temporalment de Ràdio Sarrià contra la seva voluntat, i amb el risc que la seva veu, també la seva feina de dinamització local a través de l'emissora, sigui silenciada definitivament.

Aquests dies els i les col·laboradores de Ràdio Sarrià ens hem mobilitzat per defensar la continuïtat d'aquest model de ràdio local, i la continuïtat de la veu de la Neus Mercader al capdavant de Ràdio Sarrià.

Espero que els qui han de prendre la decisió no silenciïn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada