dimecres, 26 de febrer del 2020

Omplim motxilles d'oportunitats!


Les entitats socials que es dediquen a l'atenció a la infància en situació de vulnerabilitat viuen, des de fa massa temps, una situació límit, una d'aquelles situacions en els que ja es comença a tocar el moll de l'os, doncs afecta directament als i les professionals que hi treballen i, de retruc, als propis infants que atenen.

L'equació és força senzilla: la Generalitat, titular dels serveis i equipaments que aquestes entitats gestionen, paga reiteradament tard i les entitats ja no troben productes financers que permetin estar al dia de les seves obligacions, entre les que hi ha, lògicament, el pagament dels salaris als i les professionals de l'atenció a la infància.

Les entitats no només estan més endeutades, també han perdut diners pagant interessos que, d'haver cobrat de la Generalitat en temps i forma, s'haurien estalviat; les entitats estan més endeutades i en algunes entitats les nòmines han començat a pagar-se també en demora...

La crisi econòmica i les retallades, entre d'altres, han generat aquesta situació, pauperitzant els recursos de les entitats que, per contra, han hagut d'afrontar noves necessitats, com la dels menors sense referent adult.

Aquesta inestabilitat econòmica fa poc atractiu el sector social en general, i el de l'atenció a la infància amb vulnerabilitat en particular, per als professionals de l'educació social que treballen en els serveis d'atenció directe, amb el que suposa de pèrdua de talent, i d'inestabilitat dels equips educatius.

I si l'anunci del pressupost 2020 de la Generalitat suposava un bri d'esperança per a començar a revertir aquesta situació, la concreció de les partides ha generat encara més malestar per la inexistència d'una partida per cobrir les necessitats i mancances que el sector reclama de fa temps.

Aquest no és un problema menor, ja que estem parlant de l'atenció a un dels col·lectius més vulnerables, la infància en risc, de garantir el total compliment dels drets de la infància i d'actualitzar les condicions laborals dels i les professionals que treballen en aquest sector, que han patit, aquests darrers anys, una important davallada de poder adquisitiu.

"Demanem revertir aquesta dècada perduda per poder omplir les motxilles dels infants i adolescents d'eines i instruments, per garantir els seus drets i prevenir situacions de risc d'exclusió i d'oportunitats", diu el manifest de la FEDAIA (Federació d'Entitats de la Infància i Adolescència), i aquesta és una necessitat que no pot esperar!


Lectura del comunicat 'Omplim motxilles d'oportunitats' from Intress on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada