Vaig viure els meus primers vint-i-un anys al barri gironí del Pont Major, els dos següents al de Sant Narcís i els dos posteriors a la Plaça Catalunya, al bell mig de Girona, davant del Jardí de la Infància; després al voltant de divuit anys a Sarrià de Ter i, des de fa dos anys que torno a viure al Pont Major...
És a dir, he viscut quasi tota la meva vida prop de l'Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, més a prop del Trueta que de l'Hospital Santa Caterina en les seves dues ubicacions, primer a Girona, precisament a tocar de la Plaça Catalunya, i des de2004, a Salt.
Aquesta és una qüestió que, sens dubte, pot condicionar d'entrada el meu posicionament respecte la futura ubicació del nou Trueta, sobretot des de la meva subjectivitat com a usuari de l'hospital i responent a la necessitat bàsica de tenir-lo com més a prop millor.
Aquest és un condicionant que pesa no només en mi, també en tots els, qui d'una o altra manera, opinem sobre el futur Trueta i la seva ubicació. Ja ho sabem, generalment volem hospitals i centres de salut prop de casa, presons o altres equipaments de caràcter social lluny...
El factor territorial és clau a l'hora de decidir la ubicació del nou Trueta, però és evident que aquest factor no ha de pivotar sobre com de prop o lluny quedarà de casa meva, doncs jo només sóc un dels vuit-cents mil habitants a qui l'hospital dóna servei.
A l'hora de plantejar el debat aquesta és una dimensió que, especialment els veïns i veïnes de Girona hauríem de tenir molt present. El debat territorial de si ubicar el nou Trueta a Girona o Salt va més enllà d'aquests dos municipis, tot i que és evident que cada una de les dues decisions té afectacions diferents en cada un dels municipis.
Plantejar la seva ubicació des de la visió de la ciutadania a qui dóna servei és important, i aquí és imprescindible fer-ho creuant aquest factor amb d'altres que també formen el debat: la mobilitat, la dotació de serveis mèdics, la complementarietat amb altres serveis i equipaments o l'oportunitat d'equilibrar (o el risc de desequilibrar) el territori.
És a dir, entre les dues opcions plantejades (Domeny - Girona Nord o Salt - Girona Sud) caldria preguntar-nos, com a mínim:
- Quina ofereix un millor accés, mobilitat interna i aparcament? I aquí cal pensar en tota la població i tot el territori afectat no només els veïns i veïnes de Girona o Salt...
- Quina disponibilitat d'espai per al nou Trueta li permet no només ubicar-lo ara, sinó també projectar el seu potencial creixement a setanta o cent anys vista? I aquí la clau és projectar el tipus d'hospital que volem, si un de referència igual de competitiu que els de Barcelona, o un de complementari...
- Quina oportunitat ofereix la ubicació per als altres serveis i equipaments com poden ser la facultat de medicina o altres serveis de salut? I aquí la qüestió és pensar que no només es tracta d'ubicar un hospital, sinó tot el que pot generar al seu voltant, per exemple fins i tot un hotel...
- Quina incidència tindrà la seva ubicació (o no ubicació) en el territori des del punt de vista social i comunitari? I aquí l'important és tenir en compte com una decisió com aquesta permet o no equilibrar el territori, esborrant fins i tot les fronteres administratives (municipis), esdevenint una oportunitat per a desenvolupar un sector, uns barris, fins i tot una població...
En el debat del nou Trueta el factor territorial és molt important, i seria un error majúscul que aquest debat pivotés només sobre com de lluny o a prop ens queda als veïns i veïnes de l'àrea urbana de Girona; al capdavall ens acabarà afectant més com hi accedim i, sobretot, quins serveis ens ofereix.
Aquesta mirada més àmplia, potser també més generosa, seria important que es tingués també des de la política local, i aquí hi ha qui és més ample de mires, i hi ha qui ho és menys.
El nou Trueta, a Girona o a Salt? És evident que aquesta no és, possiblement, la pregunta correcta... Una vegada més possiblement la pregunta correcta és, per a què?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada