dijous, 30 de maig del 2019

Electes

Photo by Michael Gwyther-Jones on Foter.com / CC BY

Electe és la condició que tenen tots els regidors i regidores que van ser escollits el 26 de maig a les eleccions municipals i aquesta condició finarà finalment, i feliçment, el proper 15 de juny quan els plens municipals es constitueixin i, per tant, els i les regidores electes prenguin possessió del seu càrrec.

Molts dels i les regidores electes són, alhora, regidores i regidors en funcions, en funcions respecte el mandat que mor, electes respecte el que vindrà; aquests viuen l'interregne com una mena d'estat d'excepció, una paràlisi política que s'agraeix sobretot si aquests dies destinen forces i energies a negociar.

Els i les que s'estrenaran, en canvi, comencen a experimentar el vertigen que, poc o molt, produeix la representació institucional, per petit que sigui l'ajuntament, doncs al capdavall els i les regidores són això, representants de la ciutadania al ple. Un vertigen compensat per la il·lusió, augmentada si la perspectiva és governar!

Per als nous regidors i regidores la condició d'electe és com un miratge, una il·lusió que situa en l'horitzó la presa de possessió del càrrec en la constitució de l'ajuntament, un acte institucional en el que la decisió més important a nivell col·lectiu serà l'elecció de l'alcalde o alcaldessa, i a nivell personal el jurament o promesa del càrrec, un moment que, en segons quines circumstàncies i per segons quins partits, pren una rellevància especialment simbòlica.

A partir d'aleshores, però, el miratge s'esfumarà i la realitat s'imposarà de forma aclaparadora amb el pes de la responsabilitat que cada regidor i regidora tindrà, amb la realitat de les necessitats del municipi i, sobretot, dels seus veïns i veïnes. La política municipal té poc de bucòlica (en l'accepció d'idíl·lica) i molt de fangar, poc de tribuna i molt de trinxera...

La condició d'electe és just l'avantsala, el breu, intens i il·lusionant pròleg d'una aventura de quatre anys, tota una carrera de fons, que tindrà el seu tret de sortida a mitjans de juny.

Gaudiu de la condició d'electe, que és tan sols el deliciós vermut...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada