dimarts, 28 de maig del 2019

Fent càbales

Photo by ansik on Foter.com / CC BY

De la càbala avui m'interessa especialment la tercera accepció: "Càlculs, suposicions, que hom fa per endevinar alguna cosa."

No són poques les candidatures que, després de dies i setmanes fent càbales especulant amb impressions, olfacte i enquestes, no sé si a parts iguals, ara les fan amb els resultats, encara que provisionals, de les eleccions municipals.

Són dies, per als municipis en que l'aritmètica no és clara ni previsible, de fer càlculs i valoracions, de posar en valor la força que les urnes els hi han atorgat per a plantejar, si s'escau, una negociació qui sap si per tastar (de bell nou o novament) la mel del govern, o restar a l'oposició, sempre més gèlida, menys agraïda.

Cada municipi és un món i els que han guanyat sense majoria d'entrada valoren el risc de governar en minoria, el risc de governar en coalició, doncs governar és sempre un risc que qui entra en política, també en la local, entenc que assumeix.

Cada municipi és un món
i els qui, sense haver guanyat, poden sumar majoria, o fins i tot contribuir a governar en minoria, també en valoren el risc i l'oportunitat, posant sobre la taula fílies i fòbies polítiques, personals i programàtiques, i fins i tot un pols d'estratègia, si s'ho poden permetre.

A mitjans de juny es constituiran els nous ajuntaments, i aleshores val més presentar-s'hi amb els deures fets, cas de voler i poder governar i alhora necessitar pactes, siguin o no "antinaturals"...

Per molts regidors i regidores electes, aquests són dies de fer càbales!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada