Photo by Camp Art Nature on Foter.com / CC BY-SA |
L'escola sol ser l'epicentre de l'educació, tot i que jo sóc dels que penso que en l'epicentre hi ha la família, i d'una manera més àmplia la comunitat, allò que podem anomenar "la tribu", de la que l'escola, és evident, també en forma part.
L'escola és molt important perquè iguala, ja que situa en un mateix espai d'aprenentatge (el sistema educatiu) a tots els infants i joves; l'escola iguala tot i que, malauradament, no pot atenuar del tot les diferències socials i econòmiques dels infants i les seves famílies...
Tot i així el sistema educatiu és, fins i tot amb les seves mancances, una major garantia d'igualtat d'oportunitats; però tot el que l'escola s'esforça a igualar, el que queda i passa fora de l'escola ho descompensa, a vegades irremeiablement!
És precisament en les activitats extraescolars i de lleure, fora de l'horari i el marc escolar, on es produeixen i es perceben més les diferències, i encara pitjor, on es marquen més les diferències que amenacen la veritable justícia social i igualtat d'oportunitats.
És per això que programes com el CaixaProinfància, dirigit específicament a infants de famílies amb pocs recursos, posen especial èmfasi a les activitats extraescolars (de reforç escolar, esportives, artístiques...) i a les activitats de lleure, doncs és evident que part del que es guanya dins l'escola, es perd més enllà de l'escola, i aquesta pèrdua representa un desavantatge competitiu per a molts infants, fent més difícil encara el repte de no heretar la situació de precarietat i/o pobresa en la que viu la seva família.
Invertir en el lleure i en les activitats extraescolars, és invertir en educació; com també ho és, com està demostrat, invertir en fomentar rols parentals positius en les famílies.
L'estiu representa una gran oportunitat per educar en el lleure (oportunitat que també tenim durant tot l'any a través d'esplais i caus...), una gran oportunitat per invertir en educació, doncs és molt el que els infants aprenen quan participen i gaudeixen del lleure educatiu; com a mostra, aquest botó: 7 competències transversals que s’aprenen en el lleure educatiu.
Si el lleure marca la diferència, fem que sigui en positiu, i que contribueixi a eliminar les desigualtats!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada