dissabte, 11 de novembre del 2023

Tom Dooley. Minuts Musicals històrics


 L'any 1996 Nick Cave and The Bad Seeds van publicar el disc "Murder Ballads", un disc temàtic de cançons que relaten crims, entrant si cal en detalls i cantant-ne les conseqüències. Una mena de "Crims", de Carles Porta, en format musical!

Aquests tipus de cançons ben bé podrien configurar un gènere musical del qual cançons com "Nebraska", de Bruce Springsteen, en podria formar part. També la cançó d'avui, “Tom Dooley”.

Thomas C. Dula, conegut també com a Tom Dooley, nascut l'any 1845 a l'estat de Carolina del Nord, va ser un soldat confederat que va acabar essent declarat culpable per l'assassinat de Laura Foster, desapareguda l'any 1866 quan, embarassada d'ell, se suposa que havien de marxar junts, d'escapar-se.

Tot i la sentència i la seva execució (va morir executat a la forca dos anys després, a l'edat de 21 anys.), la seva culpabilitat va generar molts dubtes, ja que també es va sospitar d'una cosina de Laura Foster, Ann Melton, amb qui temps enrere ell havia tingut una relació. Es diu que des de dalt del patíbul Tom C. Dula va dir: "Senyors, veieu aquesta mà? Jo no li vaig tocar ni un pèl, al cap d'aquella jove".

La història del soldat confederat Tom Dooley i l'assassinat de Laura Foster, que al seu dia va tenir un important ressò mediàtic, és de les que d'una manera o altra han arribat als nostres dies, en part gràcies a la cançó "Tom Dooley" que l'any 1958 va publicar el grup The Kingston Trio i la pel·lícula "The Legend of Tom Dooley", de 1959, protagonitzada per un jove Michael Landon.

Les històries d'amor i desamor són una gran font d'inspiració musical, les criminals també, tant o més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada