dimecres, 29 de novembre del 2023

Morir per la Madonna de Bruges


Dies després de participar en el Club de Lectura sobre Pau i Drets Humans de Girona vaig veure la pel·lícula The Monuments Men. En una de les escenes finals un historiador, o ara no recordo si era un militar, pregunta a Frank Stokes, personatge interpretat per George Clooney i inspirat en el personatge real George L. Stout, si havia valgut la pena que Jean Claude Clermont, interpretat per l'actor francès Jean Dujardin i inspirat en el personatge real Jacques Jaujard, hagués mort defensant la Madonna de Bruges.

En una escena de la pel·lícula el personatge de Jean-Claude Clermont està defensant tot sol l'escultura de la Madonna de Bruges enmig d'un atac alemany i es posa davant de l'obra d'art per protegir-la, sacrificant la seva pròpia vida en un intent desesperat per preservar aquesta valuosa obra d'art de Michelangelo que els nazis havien robat de la ciutat de Bruges, a Bèlgica.

El personatge interpretat per George Clooney respon a la pregunta amb un inapel·lable sí i reconec que, encara amb la lectura fresca del llibre "Johnny va agafar el fusell", de Dalton Trumbo, la seva contundent afirmació va ressonar dins meu amb menys èpica que ho hauria fet abans de llegir el llibre.

"Morir no és noble", diu ja malferit Joe Bonham, el protagonista del llibre, per boca del Dalton Trumbo, "encara que moris per honor. Encara que moris sent l'heroi més gran de la història". I en un altre fragment del llibre diu: "No hi ha cap paraula que valgui una vida. (...) Canviaria democràcia per vida. Canviaria independència i honor i alliberament i decència per vida".

Si una vida no val ni una paraula, la canviaria per la Madonna de Bruges?

És indiscutible que en la seva resposta afirmativa (sí, havia valgut la pena donar la vida per l'escultura), el personatge interpretat per George Clooney no només pretén aportar una gran dosi d'honor a la mort del company, també i sobretot, pretén aportar un honorable sentit a la seva vida, que és al capdavall el que va sacrificar per salvar una escultura.

Jo no tinc tan clar que morís per ella, per la Madonna de Bruges...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada