dilluns, 27 de novembre del 2023

Teorema de Clàudia


Diu el diccionari que un teorema és, en una teoria, un enunciat demostrable i, en l'accepció relacionada amb les matemàtiques, "qualsevol proposició matemàtica que pot ser demostrada a partir d’unes hipòtesis, uns axiomes o altres proposicions demostrades anteriorment".

El teorema més conegut és el de Pitàgores, que diu que "en un triangle rectangle el quadrat de la hipotenusa és igual a la suma dels quadrats dels catets". Qui més qui menys haurà fet una regressió, més o menys plaent, a l'escola o a l'institut... 

Pitàgores, filòsof i matemàtic grec, no només va descobrir aquest teorema, tot i que és aquest teorema el que ens l'ha fet present i conegut fins als nostres dies, com a mínim, a les classes de matemàtiques.

Com altres filòsofs i matemàtics clàssics, Pitàgores també tenia una vocació docent i divulgativa, exemplificada entre d'altres en l'Escola Pitagòrica; la jove matemàtica de la família, la Clàudia Casero Canyigueral, també té una forta vocació docent i divulgativa, i és precisament aquesta vocació la que l'ha empès a ser professora de matemàtiques i, més recentment, a desenvolupar el seu propi teorema, el Teorema de Clàudia.

Teorema de Clàudia és el perfil d'Instagram (i TikTok) en el que cultiva el seu vessant divulgatiu, amb petites peces informatives sobre matemàtiques, matemàtics, la seva història i les seves històries! De moment podeu trobar-hi una pregunta sobre els nombres naturals i els nombres enters, una explicació sobre el diagrama de Voronoi i un record per al matemàtic català (gironí per a ser més precisos) Lluís Santaló.

La manera de plantejar i desenvolupar els temes de la Clàudia fa que, sense perdre un gram de rigorositat (us asseguro que per ella el rigor és innegociable) siguin entenedors i accessibles per a tots els públics i tots els nivells de coneixement, des dels més avesats a les matemàtiques als que, com jo, se'ns han travessat.

Us recomano que li feu un cop d'ull i que seguiu el Teorema de Clàudia, ja veureu que la Clàudia pot esdevenir la vostra matemàtica de confiança!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada