dissabte, 4 de novembre del 2023

Nebraska. Minuts Musicals històrics.


Charles Starkweather tenia 19 anys; la seva xicota, Caril Ann Fugate, tan sols 14. Ella vivia amb la seva mare i el seu padrastre quan, l'any 1956 i amb 13 anys, va conèixer i començar una relació sentimental amb ell, cinc anys més gran. Ell, després d'abandonar els estudis, treballava descarregant camions.

Les seves curtes i desestructurades vides van entrar en una espiral de violència entre desembre de 1957 i gener de 1958, perpetrant fins a 11 assassinats, inclosos el de la mare, el padastre i la germanastra d'ella, de tan sols dos anys, entre els estats de Nebraska i Wyoming.

El seu bany de sang va finalitzar a finals de gener de 1958, quan van ser detinguts. Ell va ser condemnat a pena de mort i el van executar a la cadira elèctrica a finals de juny de 1959; tenia 20 anys.

Ella va ser condemnada a cadena perpètua, tot i que va sortir en llibertat condicional l'any 1976, després de passar 17 anys a la presó. La seva bona conducta hi va ajudar i, ja en llibertat, va refer la seva vida. Aquest estiu ha celebrat el seu 80è aniversari.

La seva història ha inspirat, entre d'altres, les pel·lícules "Badlands", amb guió i direcció de Terence Malick i protagonitzada per Martin Sheen, Sissy Spacek i Warren Oates, o "Natural Born Killers" dirigida per Oliver Stone amb guió de Quentin Tarantino i protagonitzada per Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr i Tommy Lee Jones.

Però qui, possiblement, millor ha retratat aquests tràgics assassinats, és Bruce Springsteen amb la cançó "Nebraska", cantada en primera persona des de la perspectiva d'ell.

Crua i alhora emotiva, la cançó no deixa de ser una visió crítica de la violència i la desesperació, de la desesperació que alimenta i desferma la violència en la societat nord-americana.

Amb la seva guitarra, la seva harmònica i la seva veu, Bruce Springsteen en fa prou per fer de Nebraska una de les seves grans obres mestres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada