dissabte, 18 de novembre del 2023

Strange Fruit. Minuts Musicals històrics


El 7 d'agost de 1930 dos homes afroamericans, Thomas Shipp i Abram Smith, van ser brutalment linxats i penjats d'un arbre de la plaça del Palau de Justícia de Marion, una ciutat de l'estat d'Indiana.

Thomas Shipp i Abram Smith havien estat arrestats aquella mateixa nit com a sospitosos del robatori i assassinat d'un obrer blanc, Claude Deeter, i d'haver violat a la seva xicota, Mary Ball. Una multitud enfervorida els va començar a colpejar, fins i tot amb la col·laboració d'alguns dels policies que els havien arrestat, i alçant una soga d'un arbre els van penjar. El fotògraf Lawrence Beitler va poder capturar l'escena dels cossos penjats sobre els caps de la multitud. Posteriorment, Mary Bell va testificar afirmant que no havia estat violada.

Va poder evitar el linxament James Cameron, també sospitós, escapolint-se entre la multitud, tot i que posteriorment va ser capturat, jutjat i condemnat com a còmplice d'assassinat, tot i la manca d'evidències de la seva acusació. James Cameron anys després va sortir en llibertat condicional i es va implicar en la lluita pels drets civils dels afroamericans.

Aquest va ser un dels molts linxaments contra la població afroamericana, linxaments que van servir d'inspiració del professor i poeta Abel Meeropol per escriure el poema "Bitter Fruit", convertit en cançó sota el títol "Strange Fruit" amb la veu de l'enorme Billie Holiday. La seva interpretació, intensa i emotiva, va fer que la cançó esdevingués un himne en la lluita contra la discriminació racial i la violència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada