dijous, 16 de novembre del 2023

L'ull del Pont: "Sarrià de Ter, 40 anys d'independència"


Perquè Sarrià de Ter no ha celebrat al mes de març d'enguany, com sí que ha fet Salt, els 40 anys d'independència municipal?

Tot i que jo tinc les meves sospites, possiblement no em correspon a mi respondre aquesta pregunta. Sí manifestar, amb un punt de tristesa, que em va saber greu que l'efemèride d'aquesta fita històrica passés desapercebuda al llarg del mes de març; és clar que també podria ser que jo, despistat, m’hagués perdut alguna commemoració, evocació o record.

Afortunadament, l'Ajuntament de Sarrià de Ter encara hi és a temps, que si tots els sants tenen vuitada aquesta celebració també, i abans no s’acabi l’any Sarrià de Ter pot recordar no només els fets, també qui els va fer possible.

Potser tampoc caldria que Sarrià de Ter fes com la vila de Salt, que cada any commemora la independència municipal lliurant els Premis Tres de Març, un reconeixement a persones i entitats que han treballat pel municipi, la seva gent i el seu entorn. Aquests premis, més enllà dels reconeixements, han contribuït a mantenir viu el record de la data any rere any i en les efemèrides més assenyalades la celebració ha estat més sonora, com enguany.

El nom dels premis fa referència a la data, el 3 de març de 1983, que el Govern de la Generalitat va aprovar el Decret 72/1983 de 3 de març pel qual es va aprovar la segregació dels antics municipis de Salt i Sarrià de Ter del terme municipal de Girona per constituir-se en municipis, recuperant així la independència municipal.

A Sarrià de Ter potser no cal que fem uns Premis Tres de Març, però sí que caldria reivindicar més aquesta fita, la independència municipal, la recuperació de la identitat de poble, diluïda durant quasi una dècada per la de barri. La fita, certament, va ser històrica i va ser fruit de la lluita i el treball de moltes persones i entitats, fruit de moltes reivindicacions i filla, també s’ha de dir, de la democràcia. Efemèrides rodones com la d'enguany no haurien de passar desapercebudes, ans al contrari. Com he comentat abans, encara hi som a temps.

També seria interessant establir una data de celebració i en aquest sentit jo sempre havia sentit a l'alcalde Josep Turbau reivindicar el 9 de març. Si el 3 de març la Generalitat va aprovar el decret de segregació, el 9 de març aquest es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, fent-se aleshores efectiva la independència municipal. Salt sempre ha tingut com a referència la data del 3 de març; quina data tenim a Sarrià de Ter?

La història la coneixem i, afortunadament, està ben documentada, tan sols l'hem de recuperar i recordar-la, especialment en boca dels qui la van protagonitzar, fent-los alhora un acte de reconeixement i recuperant la seva memòria, que també és la nostra.

Fa 40 anys Sarrià de Ter va recuperar la independència municipal, que no s'acabi l'any sense que aquesta efemèride passi desapercebuda; no ens podem permetre que aquesta fita històrica s'esborri de la memòria col·lectiva

Article publicat al número 116 de la revista Parlem de Sarrià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada