dissabte, 15 d’abril del 2023

E depois do adeus. Minuts Musicals històrics.

Quan faltaven cinc minuts per les onze de la nit del 24 d'abril de 1974 "Rádio Emissores Associados de Lisboa" va emetre la cançó "E depois do adeus", de Paulo de Carvalho, que dies enrere havia representat Portugal al Festival d'Eurovisió que es va endur ABBA amb el seu Waterloo.

La cançó va quedar en última posició al Festival d'Eurovisió, però va ser una altra la batalla que va guanyar. Aquella nit del 24 al 25 d'abril de 1974 la retransmissió de "E depois do adeus" a la ràdio portuguesa va ser el primer senyal, a tall d'avís, que l'exèrcit portuguès es mobilitzava per a derrotar la dictadura portuguesa en el que es va anomenar "La Revolució dels Clavells".

Una hora i mitja més tard de la retransmissió de "E depois do adeus" una altra emissora portuguesa, "Rádio Renascença", va transmetre la cançó revolucionària "Grândola, Vila Morena", de Zeca Afonso, prohibida per la dictadura portuguesa. Aquesta retransmissió va ser un segon avís a la població i mitja hora més tard l'exèrcit es desplegava per les principals ciutats i infraestructures del país per alliberar Portugal del jou de la dictadura.

La música va tenir un paper determinant a la Revolució dels Clavells, i si aleshores va servir per a avisar i alertar a la població, avui serveix per preservar la memòria i el record...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada