divendres, 21 d’abril del 2023

Cent trenta-quatre mil milions, la xifra de la setmana


Mai he tingut massa clares algunes unitats de mesura, i no crec que fos perquè el dia que ho explicaven a classe no hi anés...

Mil·límetres, centímetres o metres els tinc clars i em puc fer una idea de la seva dimensió, però amb les hectàrees (10.000 metres quadrats) ja em perdo

També em passa amb els hectòmetres (una unitat de longitud equivalent a cent metres), que quan són cúbics em costa imaginar-me'ls a escala de volum. Un hectòmetre cúbic (unitat de volum), doncs, seria un cub enorme de 100 metres per costat. No us ho explico a vosaltres, m'ho explico a mi mateix...

He buscat a internet quants litres caben en un hectòmetre cúbic (ja us he avisat que aquestes unitats de mesura no són el meu fort) i el resultat són mil milions de litres. Doncs bé, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'any passat a les canonades del nostre país (ara més sec i eixut que mai) es van perdre 134 hectòmetres cúbics d'aigua, que són ni més ni menys 134.000.000.000 (cent trenta-quatre mil milions!) de litres d'aigua! Confio haver fet el càlcul, que les matemàtiques tampoc són el meu fort...

Com que a mi em costa molt imaginar-me tal quantitat d'aigua, em serveix la referència de la capacitat total dels embassaments i en el cas del pantà de Sau la seva capacitat total és de més de 165 hectòmetres cúbics. Per tant, és ben bé com si haguéssim buidat el pantà de Sau amb les pèrdues de l'any passat de les canonades, i aquesta imatge sí que és clara i meridiana.

Segueixo sense tenir massa clares les unitats de mesura, però sí que tinc clar que el problema de subministrament d'aigua (amb la derivada de les restriccions) no és només degut a la sequera (que també), també és del fet que tenim les canonades foradades i perdem bous i esquelles, aigua i diners...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada