divendres, 14 d’abril del 2023

Vint-i-un coma dos, la xifra de la setmana


Les empreses gironines exporten més que mai; l'any 2022 l'exportació de les empreses gironines, segons dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, va ascendir a un valor de més de 7.787 milions d'euros, tot un rècord, representant un increment del 21,2% respecte dels 6.427 milions d'euros de 2021.

El creixement de les exportacions de les empreses gironines ha estat pràcticament continuat al llarg dels darrers vint anys, amb alguna contenció o lleugera davallada entre els anys 2006 i 2009. Però si ens ho mirem en perspectiva, l'any 2002 les empreses gironines van exportar per un valor de 2.242 milions d'euros i el 2022 més de 7.787.

Aquestes dades expliquen el bon dinamisme de les empreses gironines, també la seva capacitat, acompanyades per les patronals, de fer grans inversions i d'obrir nous mercats.

El sector agroalimentari (especialment les càrnies) lidera les exportacions de 2022 amb un valor de més de 3.250 milions d'euros, seguit pel químic (farmacèutiques) amb més de 1.418 milions d'euros. Aquests sectors repercuteixen directament a un altre dels motors de l'economia gironina, la fabricació de maquinària.

Pel que fa als mercats on exporten les empreses gironines, Europa és el principal, amb França, Itàlia, Alemanya i Portugal al capdavant, seguits per la Xina i, malgrat el Brexit, el Regne Unit.

Rere aquestes bones dades d'exportació s'amaga una altra xifra interessant: les empreses gironines que exporten s'han triplicat els darrers vint anys i, segons un informe d’ACCIÓ, sis empreses del sector carni acaparen el 20% del total de les exportacions.

Segurament l'exportació ha salvat i revitalitzat moltes empreses gironines, enfortint el teixit empresarial i generant ocupació.

Com a consumidors se'ns demana que apliquem el criteri de km zero, que consumim productes de proximitat i fets aquí, tot i que com a productors valorem molt l'exportació, que d'altres consumidors ens comprin obviant el criteri de km zero.

No sé si això és una contradicció, però a mi fa temps que aquesta (aparent?, possible?...) paradoxa em ronda pel cap sempre que llegeixo el pes de l'exportació de la nostra economia... És clar que ja hi estic avesat, en això de viure en un mar de contradiccions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada