divendres, 7 d’abril del 2023

Vint-i-un, la xifra de la setmana


Arròs i paella, aquest és el menjar preferit pel 21% de la població catalana segons el darrer Baròmetre d'Opinió Política.

El CEO (Centre d'Estudis d'Opinió), no sé si avorrits de tanta pregunta política recurrent (Estimació d’escons / de vot al Parlament de Catalunya, Valoració dels líders, Principal problema de Catalunya, Posicionament davant la independència de Catalunya, Model d'organització territorial, Valoració de la gestió del Govern de la Generalitat de Catalunya...) introdueix als baròmetres altres qüestions de caràcter més social i en el de la primera onada de 2023 ha preguntat "Ara parlem de menjar, em podria indicar quin és el seu plat preferit?".

Guanya, tot i que ni molt menys per golejada, l'arròs i paella (21%) seguits per la pasta i fideuada (15%), els entrants i les tapes (12%) i les carns i el pollastre (12%). El resultat no sorprèn, ja que l'arròs té una gran versatilitat i tant te'l pots menjar amb ou ferrat i tomata a l'estil cubana, com a la cassola, a la paella...

Observant el detall de les dades, en clau generacional, hom podria sospitar que l'arròs i la paella tenen els dies comptats, ja que entre la població de 18 a 40 anys el plat preferit és la pasta i la fideuada, i l'arròs apareix en quarta posició entre la població de 18 a 24 anys i en segona entre la de 25 a 34 anys i també entre la de 35 a 49 anys. Només la població de 50 a 64 anys i de més de 64 anys situen l'arròs i la paella en la primera posició.

És clar que també podem interpretar que a mesura que ens fem més grans ens agrada menys la pasta i més l'arròs. Potser amb l'arròs ens passa com amb les verdures.

Situades en la sisena posició global, empatades al 9% de preferència amb les sopes i plats de cullera, les verdures apareixen en la 9a posició (5%) en la franja de 18 a 24 anys, en la 8a (4%) en la franja de 25 a 34 anys, en la 5a (8%) en la franja de 35 a 49 anys, en la 6a (9%) en la franja de 50 a 64 anys i en la franja de majors de 64 anys les verdures apareixen al podi, en la 3a posició (13%).

Els i les catalanes preferim l'arròs i la paella tot i que no és, segons les mateixes persones enquestades, el plat més representatiu de la cuina catalana; bé, ho diu l'estudi i també el sentit comú.

La paella, juntament amb la fideuada, apareix en la 7a posició com a plat més representatiu de la cuina catalana rere els canelons, la crema catalana, els calçots i, ja al podi, el pa amb tomàquet, la botifarra amb fesols i l'escudella.

En el meu cas, potser no l'escudella, però la carn d'olla la situaria, ben segur, al podi dels meus plats preferits!

En fi, aquest baròmetre, amb tants de plats i bon menjar, m'han retornat a la memòria el bo d'en Jaume Pastallé i el seu Bona Cuina! Em sembla que he quedat ben empatxat... 

Disculpeu-me, me'n vaig a fer el rotet!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada