dijous, 20 d’abril del 2023

L'equip del règim


La rivalitat entre Real Madrid i Barça aquests dies no és tant futbolística com històrica i política: quin equip va ser menys afí al règim, al franquisme?

Que existeixi un mínim debat és notícia, ja que semblava que fins ara aquest era un debat inexistent, que hi havia un ampli consens, també des de la història, que l'equip del règim era el Real Madrid.

I el que sorprèn no és que el club blanc se'n vulgui desentendre o hi vulgui posar distància, sinó que atribueixi la condició d'equip del règim al Barça. Amb el vídeo publicat per la seva televisió sembla voler reescriure i tergiversar la història, crear un nou relat.

La història no són estrictament els fets sinó com s'expliquen i, és evident, també està molt condicionada (sempre, no només per aquesta qüestió) per qui l'explica i des d'on s'explica. I la història, com la informació, no és neutra.

Si no fos per la mosca amb l'escut del club que hi apareix, el vídeo de Real Madrid TV podria passar perfectament per un gag del programa Polònia de TV3.

És clar que el Real Madrid ja és gat vell en això de matisar la història o, si més no, de posar-hi l'accent en la part de la història que més li interessa. Si ho sap tothom (i és profecia) que el suís Hans-Max Gamper Haessig (conegut per nosaltres com a Joan Gamper) va fundar el FC Barcelona, no passa el mateix amb els fundadors del Real Madrid CF, fundat entre d'altres pels germans Joan i Carles Padrós.

La referència històrica merengue sempre és Santiago Bernabéu, al seu dia voluntari de l'exèrcit franquista i president del club des de principis dels anys quaranta fins a la seva mort, a finals dels anys setanta.

En fi, en l'època de les notícies falses no sorprèn que ara el Real Madrid ens vulgui fer creure que l'equip del règim era, precisament, el Barça. La història, no ho sé, però els fets i les estadístiques són prou evidents, i el controvertit i polèmic fitxatge de Di Stéfano, que ja s'havia vestit de blaugrana en alguns partits amistosos, és només una mostra de com el règim franquista va remar, sobretot, a favor del Real Madrid.

Em sembla que aquest és un nou intent fallit de revisionisme històric...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada