divendres, 6 d’abril del 2018

Paraula de Fabra: somiar



Somiar és gratis, és cert, però els somnis no ho són!

Somiar és gratis, tots ho fem vulguem o no i els somnis tenen, diuen els experts, una funció reparadora. Però l'expressió no es refereix als somnis onírics sinó als que tenim desperts; somiar despert també és gratis, n'hi ha prou en fer volar la imaginació...

Aquesta setmana recordem, en l'efemèride del 50è aniversari del seu assassinat, l'activista pels drets dels negres i Premi Nobel de la Pau Martin Luther King; el recordem a ell, recordem la seva lluita i sobretot el seu principal llegat: un somni, el seu somni!

Avui, cinquanta anys després del seu assassinat, el seu somni lamentablement continua vigent doncs el malson de la desigualtat i el racisme es segueix cobrant vides arreu del món en general i als Estats Units en particular; els somnis no són gratis quan hi ha qui en paga el preu amb la vida...

Els somnis no són gratis i no obstant, obstinadament, seguirem somiant...

Somiar:

[s. XIV; del ll. somniare, íd., der. de somnium 'somni']

[®canviar ] v 1 intr 1 Tenir un somni o somnis. Fa dies que somio cada nit: abans no somiava mai.

2 semblar-li (a algú) que somia Trobar-se veient o sentint coses inesperables, increïbles.

3 somiar despert (o simplement somiar) Imaginar-se coses que no poden ésser, donar com a cert o com a realitzable el que no és o bé és de quasi impossible realització, discórrer fantàsticament. I tu et penses que ell es desprendrà del que més estima per donar-nos-ho a nosaltres? Tu somies, noi.

2 tr 1 Veure en somni alguna cosa. He somiat que queia daltabaix d'un balcó. Tu em vas dir que ho pagaries o ho he somiat?

2 Imaginar com a possible o realitzable alguna cosa que no és d'esperar, que és de molt difícil realització. Qui hauria mai somiat de trobar-te aquí? Que ell et concedeixi això, ni ho somiïs. Somiava poder tenir una caseta vora la mar. Qui té fam somia pa.

3 somiar truites Fer-se il·lusions.

so_mi_ar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada