dimarts, 30 de maig del 2017

Dilació


La recent relació epistolar entre els governs de Catalunya i Espanya no amaga la indissimulada fredor que hi ha entre ells, per més que en públic, quan estan junts, dibuixin un somriure postís i s'encaixin les mans, més per protocol per per gust de trobar-se. Com aquelles parelles enfadades que fan veure que tot va bé, però que notes que no, que hi ha tensió i aquesta es palpa...

Pel govern català la virtut de la seva carta era dotar-la de la formalitat necessària per ser rebutjada, també formalment, i així carregar-se de raons per a fer el següent pas: l'o referèndum, l'unilateral.

La carta de la setmana passada, però, sobretot tenia la vocació de ser un ultimàtum, una darrera oportunitat per negociar l'innegociable referèndum i la posterior independència... I arribats a aquest punt sembla que reviurem el que vam viure pel 9N: decret de convocatòria amb data i pregunta.

El govern català està fent si fa o no fa el mateix que pel 9N però l'espanyol ja avisat que no, que no farà el mateix que va fer, o no va fer, pel 9N. Si aleshores va aplicar sordina, i s'ho va mirar (amb desconfiança) de reüll ara serà implacable amb la (seva) llei a la mà.

Al govern català se li esgoten els terminis per complir el compromís de convocar, i fer!, el referèndum, tot i les envestides judicials previsibles; se li esgoten els terminis i el propi govern es diu a sí mateix que "no es pot permetre més dilació" per fixar data i pregunta, s'entén!

De fet semblava que l'enèsima cimera de partits sobiranistes, celebrada ahir, serviria per, a banda d'oferir una nova posada en escena, concretar la data i la pregunta doncs el govern espanyol, també el PSOE de Pedro Sánchez (oh, sorpresa!?) ja no saben com més dir-li al president Puigdemont que del seu referèndum o referèndum, res de res!

Dilació: acció de diferir o d'ajornar alguna cosa. De moment qui la practica és el govern català, si més en relació a la data i la pregunta, quelcom que no sembla massa complicat, precisament: 1 d'octubre i "vol que Catalunya esdevingui una república (o un estat) independent?"

En el fons només manca saber qui signarà la convocatòria del referèndum...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada