dimarts, 17 de febrer del 2015

El salt inicial

Pau i Marc Gasol al salt inicial del partit All Stars 2015. Foto: EFE/EPA/JASON SZENES

Tot partit de bàsquet s'inicia amb un salt inicial entre els dos pivots, els jugadors més alts, de cada equip; al bell mig de la pista l'àrbitre llença la pilota enlaire i els dos pivots salten per fer arribar la pilota, amb un cop de palmell, cap al seu equip per a dirimir la primera possessió del partit.

Amb el pas dels anys i la nova reglamentació el salt inicial s'ha limitat al principi del partit, quan abans es feia a l'inici de cada part. El salt entre dos també servia per a decidir la possessió quan els àrbitres senyalaven la "lluita", que en el bàsquet es dóna quan dos jugadors retenen la pilota amb força durant uns segons, de manera que la possessió no és clara per cap dels dos equips. Anys enrere la possessió es decidia amb un salt entre els dos jugadors que lluitaven per la pilota, fet que generava salts desiguals entre jugadors d'alçades visiblement diferents...

També els anys i la nova reglamentació han fet desaparèixer els salts entre dos com a solució per a decidir la possessió després d'una "lluita", que es decideix ara alternativament de manera automàtica: ara la possessió per un equip, després per l'altre.

Afortunadament els darrers anys la reglamentació de l'Eurolliga de bàsquet (competició anàloga a la Lliga de Campions de futbol) han recuperat el salt entre dos per a resoldre la "lluita".

El salt, doncs, ha esdevingut amb els anys tot un símbol nostàlgic del bàsquet d'abans, com els pantalonets curts i arrapats a les cames i, encara més enllà, les sabatilles Converse All Star!

Tot partit de bàsquet comença amb un salt inicial i el darrer partit de les estrelles de la NBA el salt inicial el van protagonitzar els germans Pau i Marc Gasol. El seu és un salt històric pel bàsquet català, pel bàsquet espanyol i també pel bàsquet nord-americà i internacional: mai fins ara dos germans havien participat al partit de les estrelles de la NBA i, encara menys, havien fet el salt inicial!

A finals dels anys vuitanta vaig perdre moltes matinades de dissabte mirant els partits de la NBA que aleshores retransmetia Ramon Trecet per La 2 de Televisió Espanyola; qui m'havia de dir, aleshores, que dos germans catalans protagonitzarien el salt inicial del partir de les estrelles!

Han hagut de saltar molt, en molts salts inicials, Pau i Marc Gasol per tocar les estrelles i, finalment, acabant-s'hi convertint!

El seu salt no només el veuen els meus ulls d'ara, també els ulls d'aquell jove enamorat del bàsquet que allargava les nits de dissabte per veure les estrelles!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada