dijous, 12 de febrer del 2015

Dijous gras, tradicions primes


Ho tinc comprovat, sí, comprovat empíricament!

Si ampliés un xic més la mostra fins i tot podria publicar-ne un estudi. I com tot estudi parteix d'una hipòtesi aquesta és la meva:

la majoria d'infants, joves i adults no sabem amb exactitud l'origen, el motiu i la transcendència del dijous gras!

Ho tinc comprovat: la generació que hi ha per sobre de la meva en gran part coneixen l'origen, el motiu i la transcendència per la qual el dijous gras fem el que fem: menjar ou, truites i botifarra, o botifarra d'ou, o truita de botifarra d'ou!

I sí, també ho tinc comprovat: la meva generació i la que hi ha per sota, malgrat mengem coca de llardons, alguns coca separant els llardons, no sabem massa perquè aquest dijous és gras i el dimecres vinent és de cendra!

Reconec, però, que la meva mostra és un xic limitada, doncs ho he preguntat a les meves filles, m'ho he preguntat a mi mateix i, malgrat no li he preguntat a la meva mare, sé amb seguretat que ella coneix l'origen, el motiu i la transcendència del dijous gras!

Verificada la hipòtesi inicial, malgrat la raquítica mostra, el meu estudi es clouria amb una conclusió: no és el mateix viure una tradició que te l'expliquin.

El dijous gras les escoles fan berenars i a casa, qui més qui menys, menja coca de llardons, però en cap cas, afortunadament, cap d'aquestes menges seran el preludi dels dejunis i abstinència que anys enrere s'imposaven per Quaresma i Setmana Santa, butlles a banda!.

S'imposen avui, aquests dies i la resta de l'any en moltes (massa) llars dejunis i abstinència, però no per devoció ni per tradició, sinó fruit de la desigualtat que encara avui genera la nostra societat dita del benestar! Però això és un alta història...

Canvien els temps i les tradicions; algunes les importem, d'altres es fan petites i tan primes que tal vegada anys a venir potser cauran del calendari i fins potser amb prou feines les recordarem.

Diuen que anys enrere Sant Josep era festa grossa! Avui sé, pels grans magatzems, que és el dia del pare!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada