dimecres, 3 de setembre del 2014

Crònica negra 1974: l'assassí de Pedralbes


A principis de maig de fa 40 anys un doble assassinat va pertorbar la confortable vida del barri de Pedralbes de Barcelona. El burgès barri barceloní es va despertar commocionat el 4 de maig de 1974 en descobrir els cossos sense vida, foradats com un colador, de Juan Roig Hospital, de 50 anys, i la seva dona, María Rosa Recolons Morer, de 44.

L'autor d'aquell terrible crim va ser, confirmant la teoria, estimat Watson, el majordom! José Luis Cerveto, que aleshores tenia 34 anys, era el xofer i majordom de la parella, tot i que setmanes abans del crim va ser acomiadat.

Aquella nit, després de cometre tal brutal assassinat i de robar joies de la família, Cerveto es disposava a fer saltar pels aires el xalet, esmicolant així els senyals del seu crim, però el plor de la filla de la finada parella va fer tancar la clau del gas que Cerveto havia obert moments abans. Com tristament va corroborar anys més tard, ja fora de la presó, José Luís Cerveto tenia certa devoció malaltissa, i delictiva, pels infants.

Aquella debilitat no només va salvar la filla, sobretot va condemnar l'assassí, conegut per aquell crim com l'assassí de Pedralbes.

Nascut a Alacant a principis de setembre de 1939 la biografia de José Luís Cerveto és el viu relat de molts infants de la primerenca post-guerra: abandonament familiar (la mare el va deixar en un orfenat després de morir el pare, quan ell tenia 3 anys), pallisses, maltractaments i abusos sexuals a l'orfenat, primers robatoris, pas per reformatoris... De jove va treballar en un circ just abans de fer el servei militar, on va acumular també nombrosos arrests.

A pesar de la seva infantesa i joventut es va fer gran i, després de treballar a la construcció, ja a Barcelona va treballar de xofer i majordom en un xalet de Pedralbes. Però per gran que es fes Cerveto va ser sempre presoner  dels seus trets de psicòpata.

L'any 1978 el director Gonzalo Herralde va presentar el documental "El asesino de Pedralbes" amb la participació del propi Cerveto, entrevistat entre reixes.




José Luís Cerveto va complir gran part de la condemna a l'hospital psiquiàtric de Carabanchel; l'any 1986 va sortir en llibertat i dos anys més tard va ser detingut acusat d'abusos sexuals a dos menors d'edat.

Sense exculpar-lo de cap dels crims que va cometre, la biografia de José Luís Cerveto ens deixa una inquietant (i eterna?) pregunta: va ser també ell, abans de culpable, una víctima més?

-----------------------

Sobre l'any 1974 també he recordat la música, la televisió, la ràdio, la política, la història, la tecnologia, els esports, els naixements, els cotxes i tots aquests "minuts musicals del 1974"!

El mes vinent, com sempre el primer dimecres de cada mes d'aquest 2014, faré un cop d'ull al 1974 des de l'òptica de la crònica de societat!

2 comentaris: