dimecres, 2 d’abril del 2014

2 llibres d'història de 1974 sobre el marxisme


Cercant arguments per escriure sobre fets relacionats amb la història que s'esdevinguessin el 1974 he topat amb dos llibres, cap dels dos els més crucials dels dos autors, dos historiadors, ells sí, crucials, imprescindibles, que ens han ajudat a comprendre més i millor la nostra història contemporània: Pierre Vilar i Josep Benet.

Ambdós llibres tenen com un dels seu principals motius l'estudi i revisió del marxisme:

- "Marxisme català i qüestió nacional catalana, 1930-1936: textos de moviments i partits polítics." (París: Edicions Catalanes de París, 1974), sota el pseudònim de Roger Arnau

- "Historia marxista, historia en construcción: ensayo de diálogo con Althusser" (Cuadernos Anagrama, 1974)

Aquests dos llibres expliquen prou bé les necessitats històriques, també de l'historicisme, del moment! Amb una universitat que ja des de finals dels anys '60 comença a fer bullir l'olla intel·lectual i reivindicativa els historiadors no resten al marge, ans al contrari, de la necessitat de refer el discurs històric imposat pel franquisme, revisant i posant al dia qüestions tan vitals per l'època (ara ens semblen arcaiques) com el marxisme.

Ambdós llibres són una mostra d'aquest debat intel·lectual viu i intens de l'època sobre el marxisme; al seu llibre Pierre Vilar dialoga (discuteix) amb el filòsof francès Louis Althusser, comunista militant, mentre que he llegit que el llibre de Josep Benet (Roger Arnau) el va escriure com a resposta, en alguns punts, al llibre "Catalanisme i revolució burgesa" (1967) de Jordi Solé Tura.

Sense entrar en el detall dels debats, discussions i diferències entre ells sí que em resulta interessant aquest diàleg històric i intel·lectual sobre els moviments socials, sobre l'economia... en aquest cas sobre el marxisme.

Als anys '60 prenen molta força historiadors com Jaume Vicens Vives, un recuperat Ferran Soldevila i, especialment a partir de la publicació del llibre "Catalunya dins Espanya", Pierre Vilar.

El marxisme és música de fons en bona part de la lluita antifranquista, especialment la d'arrel comunista i socialista, majoritària, i esdevé objecte de recuperació i estudi, objecte també de debat pel que fa a la seva actualització!

Si remeneu la biblioteca de qualsevol "progre" dels anys '70 del segle passat hi trobareu, com a mínim, una referència sobre Marx o el marxisme... Fins i tot si remeneu la biblioteca de de qualsevol "petit burgès catalanista", algun d'aquells "nois amb corbata que no anaven a la presó", és molt probable que també en trobeu algun...

Qui sap, potser a casa dels primers hi trobeu el de Pierre Vilar... i a casa dels segons el de Josep Benet... o viceversa, mai se sap!

Quaranta anys després el marxisme sembla haver-se diluït com a moviment de pensament majoritari, engolit pel capitalisme especulatiu i víctima (una més) de la crisi de la socialdemocràcia europea... Li costa trobar el seu lloc en aquesta societat líquida, en aquest món que ha abandonat conceptes com "internacionalisme" per dir-ne, tot i que ni molt menys és i vol dir el mateix, "globalització"...

Però gràcies a la història, també als (encara presents) revolucionaris, és present i sobreviu el marxisme al segle XXI, el marxisme de Karl Marx... i afortunadament també el de Groucho!

-----------------------

Sobre l'any 1974 també he recordat la música, la televisió, la ràdio i la política, i tots aquests "minuts musicals del 1974"!

El mes vinent, com sempre el primer dimecres de cada mes d'aquest 2014, faré un cop d'ull al 1974 des de l'òptica de la ciència i la tecnologia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada