dimarts, 2 de setembre del 2014

Els mestres ja no tenen vacances!


Aquesta setmana els mestres han començat a treballar de valent per preparar el nou curs i el seu inici, que pels alumnes s'esdevindrà, enguany i com era tradicional anys enrere, el dilluns 15 de setembre.

En l'imaginari general de la gent, sobretot dels qui que no conviuen quotidianament amb mestres, persisteix la idea que els mestres tenen tantes vacances d'estiu com els alumnes, però realment no és així: entre finals de juny, força dies de juliol i principis de setembre els mestres fan feina, molta feina! Una altra cosa és que aquesta sigui una feina visible i prou valorada i reconeguda.

Per un mestre tan important és la feina a l'aula com la que ha de fer i fa fora de l'aula: la qualitat del seu treball a l'aula, amb els alumnes, transmetent i desvetllant coneixements és directament proporcional a la qualitat del treball que hagi pogut fer i faci fora de l'aula, en les hores de programació i preparació dels continguts.

En l'àmbit esportiu Xesco Espar defensa que un equip juga com entrena: si entrena amb intensitat, jugarà amb intensitat; si entrena amb apatia, jugarà amb apatia. Quelcom semblant passa amb els mestres i les seves hores de programació i preparació de continguts.

La llàstima, el drama, és que aquests darrers anys de retallades, també i especialment en ensenyament, les hores de programació i preparació dels mestres s'han reduït, malgrat el nivell d'exigència és el mateix, sinó superior. La màxima "fer més amb menys" arriba un punt que simplement és una fal·làcia., quan no directament una presa de pèl!

Si fem responsables als mestres de l'educació dels nostres fills, si és a l'escola on s'han de formar les generacions que anys a venir hauran d'estirar del carro d'aquest nostre país petit, més valdria donar als mestres els recursos a l'alçada de les expectatives que els hi exigim.

Mentrestant jo només puc consolar-los, més enllà de reconèixer la seva ingent feina, dient-los de tot cor: moltes gràcies d'avançat i molta sort en aquest nou curs!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada