dissabte, 28 de març del 2009

Visita guiada a la Vil·la Romana de Sarrià de Ter

De Visita excavacions Vil·la Romana Pla Horta


Aquest dissabte al matí la pluja ens ha acompanyat però no ens ha impedit visitar les excavacions de la Vil·la Romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter.L'arqueòleg sarrianenc Lluís Palahí Grimal, responsable de les excavacions, ha estat un guia de luxe que ens ha permès entendre i imaginar no només la vil·la i les seves dependències, sinó sobretot la manera com vivien i s'organitzaven els qui que l'habitaven.

L'arqueologia, ha dit, va més enllà de trobar i desenterrar restes; és precisament a partir de les restes, del seu estudi, que els permet estudiar com vivien, com s'organitzaven, socialment, econòmicament, militarment, políticament...

Al darrer número de la revista Parlem de Sarrià hi trobareu un excel·lent article de Lluís Palahí Grimal sobre les excavacions de la Vil·la Romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter.

Mentre feia fotos, sota la fina pluja, a les restes i al grup que les visitàvem no he pogut evitar taral·lejar mentalment fragments de la cançó "Roma" del disc Els millors professors europeus, de Manel (MySpace).

I precisament barrejant la visita d'aquest dissabte amb la cançó de Manel, he fet aquest petit vídeo que recull algunes de les imatges de la visita.Aquesta és la lletra de la cançó "Roma" de Manel... tota una lliçó d'història musicada...

Roma
(lletra i música: Roger Padilla)

Si hagués nascut a Roma fa més de dos mil anys,
viuria en un Imperi, tindríem un esclau.
I àmfores al pati plenes d’oli i vi
i una estàtua de mabre dedicada a mi.

Si hagués nascut a Roma fa més de dos mil anys,
no faria olor a xampú el teu cabell daurat,
oferiríem bous als déus, brindaríem amb soldats,
i ens despertaria un carro pujant per l’empedrat.

I els turistes es fan fotos on tu i jo vam esmorzar,
són les coses bones de passar a l’eternitat,
i una guia els ensenya el mosaic del menjador,
es retraten i passegen per la nostra habitació.

I ara un nen dibuixa a llapis a la sala del museu
el braçalet de maragdes que t’embolicava el peu
i un submarinista troba els nostres gots i els nostres plats,
són les coses bones de passar a l’eternitat.

-----------------------

pd1: us recomano que recupereu i rellegiu l'article Sensibilitat arqueològica d'Assumpció Vila, publicat al seu bloc el passat 16 de juliol de 2008.

pd2: Visita excavacions Vil·la Romana Pla Horta és l'àlbum de fotos on podeu trobar les imatges del prmer grup de la visita matinal d'aquest dissabte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada