diumenge, 15 de març del 2009

Breu crònica d'urgència + 250 imatges de l'Homenatge a Carles Rahola

De Homenatge Carles Rahola


La logística familiar ha estat complicada, aquest cap de setmana, però finalment he pogut assistir a l'Homenatge a Carles Rahola d'aquest matí de diumenge, del diumenge 15 de març de 2009, dia en què commemorem els 70 anys del seu afusellament.

Poc després de 2/4 de 4 de la matinada he enfilat el camí des de Cantallops cap a Girona, aturant-me una estoneta a Sarrià de Ter. Camí del cementiri, al llarg del carrer del Carme, anava reconeixent gent que, com jo, s'havia convocat a les 5 del matí al cementiri vell de Girona.

Quan he arribat al cementiri m'ha sorprès la gent que hi havia, i la que ha anat arribant... Entre nosaltres, camí de Girona, calculàvem que més d'un centenar... Tot i quedat aviat val a dir que els actes més aviat s'han anat avançant en el temps, possiblement perquè el camí a peu entre el cementiri i el Jardí de la Infància, a tocar la Plaça Catalunya de Girona, l'hem fet a pas lleuger... més que de processó...

Girona, els seus ciutadans (també ciutadans d'altres pobles, Sarrià de Ter entre ells amb més d'un representant) ha homenatjat Carles Rahola el dia i hora de la seva mort. Tot i les dificultats de l'horari (a trenc d'alba) finalment tots els actes s'han pogut fer i l'homenatge ha estat reeixit, emotiu i sentit.

Al llarg de l'homenatge m'he dedicat bàsicament a fer fotografies; avui no he pres apunts... Sí que ho ha fet, molt professionalment, com sempre, en Salvador Garcia, de qui ja espero amb delit llegir-ne la crònica...

Les meves no són les úniques ni, sobretot, les millors fotografies que podreu veure sobre l'homenatge, però en són un testimoni més... Aquesta n'és la tria, unes 250 imatges...Amb la primera claror del dia s'ha finalitzat l'homenatge a Carles Rahola el dia del 70è aniversari de la seva mort... Ens quedem amb la seva llum, enfosquida fa 70 anys i tapada durant massa anys... Però avui, com ho feren d'altres (alguns dels quals també hi eren avui) als anys '70, Carles Rahola és més present que mai, la seva vida, el seu testimoni de vida, la seva mort, la memòria de la seva mort, com la de tants i tants altres gironins, però sobretot la seva obra, la seva veu, la seva mirada al futur, als joves, la defensa de la república, de la democràcia, del catalanisme, de la llengua... Que no s'esborri el record, que no fugi la memòria, que els joves coneguin Rahola, doncs coneixent-lo a ell coneixeran i estimaran Girona, Catalunya, la nostra cultura, la nostra llengua, i, sobretot, els valors democràtics, republicans, federals... la llibertat!

Visca Girona, visca Catalunya, visca la Llibertat!
---------------------------

pd1: també et pot interessar, sobre Carles Rahola, d'aquest bloc:
Homenatge a Carles Rahola, dilluns 16 de febrer de 2009
Homenatge a Carles Rahola de l'ADAG. Circular de Justícia i Pau del 1976, dijous 26 de febrer de 2009
La sentència contra Carles Rahola, dimarts 3 de març de 2009
CONFERÈNCIA "Carles Rahola, ciutadà i intel·lectual", dijous 5 de març de 2009
Carles Rahola, ciutadà i intel·lectual, dimecres 11 de març de 2009
Homenatge a Carles Rahola diumenge 15 de març a les 5 del matí!, divendres 13 de març de 2009

pd2: en aquest àlbum hi trobareu les meves imatges de l'Homenatge a Carles Rahola d'aquest diumenge al matí.

2 comentaris:

  1. Felicitats per l’ excel•lent tasca feta en aquest extens text fotogràfic documentat, del homenatjat i mai oblidat gironí que és Carles Rahola.
    Salut i república.

    ResponElimina
  2. Benvolgut Xavier, gràcies, tot i que el mèrit és de totes les persones que, com tu i el teu fill (deuria ser el més jove!), vam matinar... jo només hi vaig posar la càmera...

    ResponElimina