diumenge, 15 de març del 2009

Els efectes de la crisi a Sarrià de Ter: una de bona i una de dolenta (i II)

Aquesta és la segona part del primer dels dos articles que he publicat, com a regidor portaveu del grup municipal del PSC de Sarrià de Ter, al número 67 de la revista Parlem de Sarrià. La primera part [Els efectes de la crisi a Sarrià de Ter: una de bona i una de dolenta (I)] era sobre la situació de la fàbrica Torraspapel; la segona part, que publicaré demà, és sobre els 733.439 € del Fons Estatal d'Inversió Local per Sarrià de Ter. Però anem per parts i comencem, entra la bona i la dolenta, per aquesta darrera, per la crisi de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter


733.439 € del govern de l'Estat per Sarrià de Ter

Aquesta és la millor notícia de l'any, del curs i possiblement de l'actual mandat per Sarrià de Ter, tot i que ens agradaria tenir-ne més, de bones notícies. Tot i això, aquests 733.439 € no ens resoldran totes les necessitats que tenim al municipi, però ens ajudaran en algunes.

A finals de novembre s'aprovava la creació del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) a través del Reial Decret - Llei 9/2008, de 28 de novembre, a través del qual es crea un Fons Estatal d’Inversió Local i un Fons Especial de l'Estat per la Dinamització de l'Economia i l'Ocupació, dotat, aquest fons d'inversió, de 8.000 milions d'euros, dels quals, per nombre d'habitants, 733.439 € corresponen a Sarrià de Ter.

La crisi econòmica afecta els municipis, sobretot la seva capacitat d'ingrés per inversió; aquesta realitat ja l'hem viscuda aquest any 2008. La situació ara per ara no sembla que millorarà gaire, sobretot a l'Ajuntament de Sarrià de Ter, que amb la crisi de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter, pot veure encara més migrats els seus ingressos, en aquest cas a través de l'impost d'activitats econòmiques, ja que en la mesura que la fàbrica redueixi la seva activitat, l'ajuntament veurà reduït el seu ingrés.

Aquest proper 2009, doncs, en plena crisi econòmica, el govern de l'Estat injecta diners a través del FEIL als municipis, destinats a la promoció d'obra pública, aportant així capacitat d'inversió als municipis, i destinats també a la creació d'ocupació en el sector de la construcció i obres, un dels més castigats per la crisi.

Els 733.430 € de què disposarà l'Ajuntament de Sarrià de Ter per fer obres al llarg del 2009 no cauen del cel, són diners que aporta el govern de l'Estat per pagar una sèrie d'obres i millores que es faran a Sarrià de Ter al llarg de l'any 2009.

Els diners els posa el govern de l'Estat, els projectes els ajuntaments, que també han de fer la contractació d'obres. En el cas de Sarrià de Ter les obres que es faran, aprovades pels tres grups municipals, també el del PSC, són:

Rotonda Via Augusta / carrer Lloses, 491.343,00 €
Reforma del paviment Pista de Sarrià de Dalt, 27.840,00 €
Reforma i adequació vorera habitatges de Flor de Neu (la Rasa), 88.352,00 €
Ampliació vorera carrer Mercè Rodoreda i plaça Vila Romana (Pla de l'Horta), 43.143,12 €
Reforma mur Cementiri de Sarrià de Baix, 20.144,00 €
Reforma i pavimentació plaça Rafel Casanova (Pla de l'Horta), 15.662,25 €
Renovació quadre elèctric de Sarrià de Dalt, 5.057,60 €
Millora accessibilitat carrer Joan Fuster (zona CAP), 15.428,59 €
Adequació reductor de velocitat carrer Lloses, 3.600,44 €
Adequació reductor de velocitat carrer la Rasa, 6.369,00 €
Instal·lació passos vianants elevats carrer Isidre Macau i carrer Agustí Riera, 16.499,00 €

Naturalment nosaltres teníem alguna altra proposta; de fet ens hauria agradat, tal i com vam proposar, haver-les pogut plantejar al govern, però entenem que aquestes també són obres necessàries i que, per tant, si des de l'Estat ens injecten diners, cal aprofitar-los tots, fins al darrer cèntim.

Aquesta ha estat la bona notícia d'un final d'any 2008 certament preocupant. L'any 2009 veurem com gràcies als diners del FEIL es milloren voreres i carrers del nostre poble, però també veurem com el nostre poble perd potencial industrial, com la fàbrica Torraspapel aprima la plantilla, deixant treballadors sense feina, i precaritza la producció, dibuixant un horitzó ple d'incertesa... La crisi, l'any 2009, continua...

-------------------------------------

pd: sobre el FEIL (o FEIM, Fons Estatal d'Inversió Municipal) també he escrit al bloc:
Fins a 733.439 € per Sarrià de Ter, publicat el dimarts 2 de desembre de 2008.
Algunes cosetes + del FEIM, publicat el dilluns 15 de desembre de 2008.
Els 733.439 € del Fons Estatal d'Inversió Local ja tenen destí a Sarrià de Ter, publicat el diumenge 25 de gener de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada