dilluns, 2 de març de 2009

Ha de presentar Patxi López la seva candidatura a la investidura de Lehendakari?

Caricatura de Patxi López- SCIAMMARELLA per El País

Aquest dissabte, jornada de reflexió, iniciava el post La banda sonora de campanya de Patxi López amb aquestes paraules: No sé, a dia d'avui, encara jornada de reflexió, quin paper tindrà Patxi López a Euskadi a partir del 2 de març... Sí que sé, sí que sento, també desitjo, que el futur d'Euskadi passa, entre d'altres, pel PSE de Patxi López.

Avui, dia 2 i, per tant, el dia després, no sé encara quin serà el paper que finalment tindrà Patxi López els propers 4 anys... però sembla que avui més que dissabte passat hi ha algunes coses més clares... Els resultats de les eleccions al parlament basc han dibuixat un nou escenari, certament complex però alhora molt interessant. La coalició de partits que fins ara governava (PNV-EA-EB) no suma i els partits no nacionalistes (PSE-PP-UPyD) podrien conformar una nova majoria.

Els elements per una anàlisi més profunda, que tampoc em correspon a mi, són per un costat la notable resistència del PNV, que guanya un escó més que fa quatre anys, malgrat no anar en coalició ara amb EA. El seu bon resultat ha estat acompanyat pels mals resultats dels seus socis de govern (EA i EB) i ni tan sols amb els vots d'Aralar pot sumar majoria parlamentària. L'opció del PNV per conservar la presidència del govern basc passa pel PSE, però per un PSE més fort que fa quatre anys. També hi ha qui diu que en part passa també pel PSOE, des d'una perspectiva d'estabilitat del govern ZP. En aquest sentit caldrà veure com evolucionen també les relacions entre el PSOE i CiU...

Eusko Alkartasuna (EA) i sobretot Ezker Batua (EB), els altres dos partit de govern amb el PNV, s'han enfonsat electoralment. En el cas d'EB haurà de fer una profunda reflexió, ja que possiblement està veient ocupat el seu espai polític o si més no no acaba de trobar el seu propi espai polític. Li costa fer-se un forat en l'espai independentista, malgrat llença un missatge que s'hi apropa; potser faria més fortuna, o definiria millor el seu espai polític, amb un discurs més federalista a l'estil d'IU.

Aralar, escissió de Batasuna, és una altra de les bones notícies d'aquestes eleccions basques. L'esquerra abertzale ha de veure el seu futur al parlament basc i condemnar la violència i el terrorisme.

El PP retrocedeix i sens dubte, a part de mirar-se a sí mateix i d'aferrar-se al PSE, no pot deixar de mirar, de cua d'ull, a UPyD, que entra al parlament basc i, encara que a molta distància, lluita per ocupar part de l'espai polític del PP.

Amb aquest nou escenari, ha de presentar Patxi López la seva candidatura a la investidura com a Lehendakari?. Si fa quatre anys ho va fer, ara encara amb més motius (els resultats i la conformació del parlament basc) i sobretot per un motiu: que efectivament té moltes possibilitats de ser Lehendakari.

Patxi López, com la resta de candidats, es va presentar a les eleccions amb aquest objectiu, pel què no presentar ara la seva candidatura no tindria sentit. Ell comença a parlar d'un govern del PSE en minoria (El PSE, dispuesto a gobernar en solitario en Euskadi), hi ha qui voldria un govern fort del PNV-PSE amb Ibarretxe de Lehendakari (Des del punt de vista basc, estic convençut que la millor solució seria un govern PNV-PSE, Carles Campuzano al post MAL CAP DE SETMANA )... Si per a la seva investidura el PSE necessita els vots del PP i de UPyD caldrà valorar-ho... com també caldrà valorar veure fins a quin punt el PSOE aposta (i/o pressiona) per un pacte amb el PNV...

És molta la feina que ha fet Patxi López, dins el PSE, en el Parlament Basc i, en definitiva, a i pel País Basc... i és molta encara la que pot i li queda per fer... Així finalitzava el meu post La banda sonora de campanya de Patxi López d'aquest dissabte... A Patxi López (De líder sin brillo a pesadilla del PNV, a El País) se li gira molta feina!. I jo, ben content que n'estic!.

Moltes felicitats, Patxi!.

-------------------

pd: Una nueva Euskadi, vídeo de la nit electoral al bloc de Patxi López.